Societatea civilă este îngrijorată de situaţia tensionată din Zona de Securitate

Mai multe organizaţii neguvernamentale din Republica Moldova au semnat o declaraţie prin care îşi exprimă îngrijorarea faţă de agravarea premeditată a situaţiei în raioanele de est ale republicii. Reprezentanţii ONG-urilor menţionează că ultimele evenimente care au avut loc în Zona de Securitatea fac parte dintr-un scenariu de destabilizare a situaţiei pe partea stângă a Nistrului, transmite IPN.

Potrivit declaraţiei semnate de reprezentanţii societăţii civile, activizarea dialogului UE - Republica Moldova, cu perspectiva aderării ţării la spaţiul economic european, liberalizarea regimului de vize şi modernizarea statului Republica Moldova, a fost urmată de agravarea premeditată a situaţiei în raioanele de est ale Republicii Moldova. Astfel, desemnarea de către preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, a unui „reprezentant special pentru Transnistria”, militarizarea abuzivă a regiunii sub paravanul operaţiunii de „menţinere a păcii”, omorul cetăţeanului moldovean Vadim Pisari de către un pacificator rus şi refuzul autorităţilor ruse de a investiga eficient această crimă, continuarea politicii de întreţinere a acestui regim xenofob şi autoritar din partea Rusiei – sunt doar unele elemente ale acestei politici distructive în raport cu Republica Moldova.

În declaraţie se menţionează că scopul tensionărilor din Zona de Securitate nu este foarte clar, fiind unul interpretabil, iar acţiunile ar putea fi efectuate la dorinţa unor forţe interne şi externe, care doresc să elimine complet prezenţa legitimă a unor structuri constituţionale din municipiul Bender până la ocuparea localităţilor din estul ţării, rămase sub controlul şi jurisdicţia Guvernului central constituţional de la Chişinău.

Totodată, în perspectiva Summitului UE de la Vilnius, ar putea fi declanşate provocări, cu participarea trupelor paramilitare separatiste şi a forţelor armate ruse, prezente şi ele în presupusa Zona de Securitate, care ar supune prin forţă şi alte localităţi ale raionului Dubăsari. Astfel, ar putea fi realizat un „scenariu cipriot” sau chiar unul mai rău în cazul Republicii Moldova.

Membrii societăţii civile subliniază că autorităţile din Republica Moldova, cu excepţia câtorva instituţii direct implicate, manifestă o iresponsabilitate totală în raport cu problema integrităţii teritoriale a Republici Moldova şi, în special, încălcările brutale, masive şi sistematice ale drepturilor omului, inclusiv ale cetăţenilor Republicii Moldova. Regimul din stânga Nistrului şi cei care stau în spatele lor profită din plin de iresponsabilitatea, incompetenţa şi, deseori, coruperea clasei politice din Republica Moldova.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.