Societatea civilă cere transparenţă în procesul de formare a noii coaliţii de guvernare

Mai multe organizaţii ale societăţii civile au semnat un apel public prin care solicită transparentizarea maximă a procesului de negocieri în formarea unei noi coaliţii şi consultarea opiniei societăţii civile la numirea prim-ministrului şi membrilor Guvernului, transmite IPN.

În apelul adresat Parlamentului, Preşedintelui, Guvernului, Partidului Liberal Democrat, Partidului Democrat, Partidului Liberal, Partidului Comuniştilor şi deputaţilor neafiliaţi, se spune că în condiţiile actuale de criză fără precedent, cauzată de succedarea a 6 guverne din 2009, societatea civilă vine cu anumite solicitări. Astfel, pe lângă transparenţa maximă, se mai cere înaintarea la funcţiile principale în stat, precum cea de prim-ministru, a cel puţin trei candidaturi, în conformitate cu principiile practicilor democratice şi respectării drepturilor omului.

Organizaţiile societăţii civile mai cer învestirea în funcţia de prim-ministru a unei persoane cu integritate profesională, cu încredere substanţială în societate, cu competenţe demonstrate în realizarea integrării europene şi a reformelor. Mandatul de prim-ministru fiind redevabil celor mai înalte standarde de integritate, meritocraţie şi profesionalism, adeziunii practicilor democratice şi respectării drepturilor omului. În apel se mai solicită inadmisibilitatea accederii în funcţiile de demnitate publică a persoanelor compromise pentru neprofesionalism, lipsă de performanţă, cu invocate fapte de corupţie şi conexe, lipsite de integritate sau persoane puse sub monitorizări şi investigaţii pentru fraudă din partea autorităţilor naţionale şi internaţionale.

Printre cerinţe figurează, de asemenea, obligativitatea ca integritatea şi competenţa miniştrilor să fie confirmate prin verificarea prealabilă de către SIS; Inadmisibilitatea numirii unor miniştri neprofesionişti pentru relaţii de rudenie directă, prin afinitate, a relaţiilor sociale sau religioase, foşti sau actuali parteneri de afaceri etc.; Inadmisibilitatea introducerii în acordul viitoarei Alianţe al falsului principiu al colegialităţii membrilor, substituirea acestuia cu principiul legalităţii şi supremaţiei legii.

Organizaţiile societăţii civile cer depolitizarea, independenţa şi eficienţa instituţiilor de drept şi agenţiilor în termen scurt, inadmisibilitatea înfăptuirii unei justiţii selective şi aplicarea principiilor legalităţii şi imparţialităţii. Se mai cere de a nu se admite partajarea instituţiilor statului şi a agenţiilor reglementatoare după criterii partinice şi sfere de interes şi neadmiterea comasării Centrului Naţional Anticorupţie şi Comisiei Naţionale de Integritate, ultima cu funcţie pronunţată de control ce necesită a fi independentă, în conformitate cu majoritatea practicilor din lume.

Societatea civilă mai vrea implementarea reformelor demarate, în special în domeniul justiţiei şi anticorupţiei, armonizarea legislaţiei Republicii Moldova la aquis-ul comunitar în materie de spălare de bani, transparenţă, monitorizare şi raportare financiară, în baza unor indicatori clar definiţi, măsurabili şi verificabili, desfăşurarea unui concurs transparent, corect şi echitabil întru selectarea candidaţilor la funcţia de guvernator BNM conform unor criterii obiective de evaluare.

Printre cerinţe se regăseşte şi asigurarea libertăţii expresiei a denunţătorilor, în special în cazurile fraudelor bancare şi spălării banilor care afectează securitatea statului. Membrii societăţii civile consideră cel puţin inadvertentă şi pripită adoptarea unor decizii extrem de importante, precum trecerea CNA din subordinea Guvernului în cea a Parlamentului, şi mai cer identificarea de către partenerii externi şi autorităţile autohtone a unui mecanism clar şi transparent de raportare financiară lunară şi implementarea urgentă de către toate instituţiile publice a banilor publici, indiferent de sursa din care aceştia au provenit.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.