A fost lansat Radio Patrin FM

Postul de radio Radio Patrin FM a fost lansat oficial. Acesta va avea transmisiune locală, în Soroca, pe frecvența 103,6Mhz. Postul de radio poate fi ascultat și online, accesând www.radiopatrin.md. Acesta este disponibil și printr-o aplicație cu același nume, activă doar pentru dispozitivele cu sistem de operare android.

Într-o conferință de presă la IPN, fondatoarea Radio Patrin, Victorina Luca, a spus că apariția postului de radio este un răspuns la necesitatea combaterii discriminării și stereotipurilor care există în țară față de comunitatea romă. „Împreună am făcut un program special prin care vor oferi un glas comunității rome și vom combate discriminarea. Vom informa comunitatea romă despre drepturile, obligațiile romilor și despre dezvoltarea societății, pentru a fi o societate inclusivă”, a spus Victorina Luca.

Tematicile care vor fi abordate în cadrul emisiunilor și programelor radio țin de drepturile și obligațiile romilor și implicarea lor în viața socială. În cadrul sintezei săptămânii, comunitatea romă va fi informată despre problemele și evenimentele care au loc în comunitate. Se vor transmite, de asemenea, emisiuni despre dialogul intercultural dintre romi și alte etnii, o emisiune care va îndeamna la învățarea limbii romani, dar și emisiuni pentru tineri și despre viziunea lor într-o societate democratică.

Tatiana Buraga, membru al Consiliului Audiovizualului, a spus Radio Patrin FM este un produs frumos, un produs dedicat unei comunități. Anterior s-a constatat că minoritatea romă este unica minoritate care nu deține o licență de emisie pentru difuzarea serviciilor de programe și atunci s-au întreprins acțiuni pentru ca astăzi să fie lansat Radio Patrin. Tatiana Buraga a îndemnat jurnaliștii care lucrează în echipa  Radio Patrin să depășească toate dificultățile cu demnitate și să respecte principiile unui jurnalism corect.

Lansarea postului de radio a fost posibilă datorită unui proiect susținut financiar de către autoritățile Regatului Țărilor de Jos. Potrivit lui Roy Hans, însărcinat cu afaceri de la Oficiul Ambasadei Regatului Țărilor de Jos din Chișinău, a spus că este foarte important să se promoveze jurnalismul independent în Moldova. Și este bine că s-a oferit o voce comunității rome prin intermediul respectivului proiect.

Emisiunile la Radio Patrin vor reprezenta produse autohtone, care se vor realiza în limbile romani, română și rusă. Activitatea va fi realizată de echipa de bază, dar și voluntari neremunerați.

  • victorina luca despre programul radio patrin.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.