Şoferii pot verifica online care este starea drumurilor în timp real

Șoferii pot verifica care este starea drumurilor în timp real, pe site-ul Administrației de Stat a Drumurilor: www.asd.md. Cei care nu au acces la internet pot să se informeze dacă un anumit traseu este sau nu blocat sunând la numărul de telefon: (022)225530, serviciu disponibil 24 de ore din 24, transmite IPN.

Ministrul economiei şi infrastructurii, Chiril Gaburici, a menționat, miercuri, la un briefing de presă, că este foarte important ca șoferii să se informeze înainte de a porni la drum, în special în timpul iernii, să cunoască dacă sunt sau nu pericole de deplasare pe tronsonul pe care planifică să circule. Cu cât informaţia va ajunge mai repede şi mai uşor la cetățeni, cu atât mai mult vor fi evitate cazurile în care persoane rămân blocate în trafic și alte incidente.

Chiril Gaburici a menționat că pe site-ul www.ads.md şoferii pot accesa imagini filmate în timp real de camerele video plasate pe traseeele naţionale pe întregul teritoriu al țării. În scurt timp, va fi lansată şi o aplicație pentru dispozitivele mobile.

Secretarul de stat în cadrul Ministerului Economiei şi Infrastructurii, Anatol Usatîi, a menționat că pe site-ul Administraţiei de Stat a Drumurilor, pe lângă informații despre starea drumurilor în timp real, şoferii pot găsi datele de contact ale autorităţilor responsabile de gestionarea fiecărui segment de drum, fie că e vorba de  Administraţia de Stat a Drumurilor, Consiliu raional sau Primărie.

Potrivit secretarului, în Republica Moldova sunt 9300 de kilometri de drumuri publice, dintre care 5900 de kilometri sunt drumuri naționale. Pentru dezăpezirea traseelor naţionale sunt pregătite 518 unităţi de transport, iar pe 178 dintre ele sunt instalate dispozitive GPS, astfel că Administrația de Stat a Drumurilor va putea să monitorizeze în timp real unde lucrează aceste utilaje. Estimativ, vor fi folosite circa 15 mii de tone de sare.