Va fi permisă procurarea de insuline în cartușe și administrarea analogilor de insulină

În luna ianuarie, în sprijinul bolnavilor de diabet zaharat, va fi introdusă administrarea analogilor de insulină pentru persoanele cu diabet de tip 1. Tot de atunci, se va permite procurarea de insuline în cartușe, în loc de flacoane, iar toți bolnavii cu diabet vor fi asigurați cu teste gratuite, pentru a-și testa periodic nivelul de glicemie în sânge. Anunțul l-a făcut ministra sănătății, muncii și protecției sociale, Silvia Radu, în cadrul conferinței de presă organizate în contextul Zilei Mondiale a Diabetului.

Potrivit unui comunicat de presă al MSMPS, analogii de insulină sunt medicamente moderne și mult mai eficiente. Insulina în cartușe va fi permisă deoarece oferă comoditate și precizie la administrare.

Pentru creșterea gradului de conștientizare a impactului pe care îl are diabetul zaharat asupra familiei și pentru susținerea persoanelor afectate de boală, pe parcursul săptămânii, în cadrul instituțiilor medico-sanitare publice din țară vor fi organizate activități de educare și comunicare. Acestea au ca scop promovarea adoptării unui mod de viață sănătos, acțiuni de screening al populației pentru depistarea nivelului de glicemie și al persoanelor din grupurile de risc pentru dezvoltarea diabetului.

Potrivit MSMPS, până la 70 la sută din cazurile de diabet zaharat de tip 2 ar putea fi prevenite prin adoptarea unui stil de viață sănătos, prin activitate fizică regulată, o dietă echilibrată și sănătoasă.

În prezent în Republica Moldova se înregistrează o creștere a numărului persoanelor cu diabet zaharat. În anul 2017 au fost luați la evidență aproape 105 mii de bolnavi de diabet, cu peste opt mii mai mulți decât anul precedent, dintre care peste 400 sunt copii. Dintre aceștia, 80% sunt bolnavi de diabet de tip 1 și 20% – de tip 2.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.