Festival filmului japonez are loc la Odeon

Patru filme japoneze contemporane, care prezintă viața de zi cu zi, dar și modul de gândire al tinerilor din Japonia, sunt proiectate în cadrul Festivalului filmului japonez la Chișinău. Acestea vin să contribuie la aprofundarea cunoștințelor despre viața și societatea japoneză. Declarații în acest sens a făcut ambasadorul Japoniei la Chișinău, Masanobu Yoshii, în cadrul deschiderii Festivalului, care are loc în perioada 2-3 noiembrie, la Centrul Cultural „Odeon”, transmite IPN.

Oficialul a declarat că Ambasada Japoniei în Republica Moldova, care s-a deschis acum aproximativ trei ani, depune eforturi pentru a intensifica relațiile de prietenie moldo-japoneze. Cunoștințele despre viața socială și cultura unei țării reprezintă baza unei relații bune și durabile. Ambasadorul și-a exprimat speranța că, pe lângă aprofundarea cunoștințelor despre societatea japoneză, filmele rulate în cadrul celei de-a treia ediții a Festivalului vor stârni interesul față de Japonia.

În prima zi a festivalului a fost proiectat filmul „Tremură cât vrei” /„Katte ni Furuetero”, regie Akiko Ohku. Pelicula descrie viața și trăirile unei tinere, Yoshika, o angajată de birou în vârstă de 24 de ani. Aceasta, timp de 10 ani, trăiește sentimente neîmpărtășite pentru Ichimiya, un coleg de clasă din liceu. În film sunt prezentate cum decurg lucrurile mai departe, dar și Yoshika, plină de viață în mintea ei, dar „gri” pentru lumea exterioară, este eroina unei reale comedii romantice.

Sâmbătă proiecții sunt anunțate pentru orele: 10.00; 12.10; 14.20 și 16.20. Filmul „Parks”, regie Nitsuki Seta, o are ca protagonistă pe Haru, studentă de liceu, care ajunge în Kichijoji și o caută pe Sachiko, femeia menționată în scrisoarea de dragoste a tatălui său decedat.  Filmul „De azi lumea e a ta”/ „Sekai wa Kyo kara kimi no mono”, regie Masaya Ozaki, descrie povestea unei tinere, Mami, care de când a renunțat la liceu, rar iese din casă.  Tatăl ei, Eisuke, își făcea griji în privința fiicei sale, deoarece a divorțat de mama ei. Într-o zi, tatăl găsește pentrfiică un job part-time unde supune testului jocuri video, pentru a depista și raporta lacunele acestora. Mami încearcă să intre într-o lume nouă, dar după mulți ani de imitare a lucrărilor altora, ea nu poate crea ceva al său.

Festivalul se va încheia cu proiecția „Let’s go, Jets!”, regie Hayato Kawai. Hikari Tomonaga este înmatriculată la Liceul Fukui Chuo și se alătură unui club de majorete doar de dragul unui băiat pe care-l cunoștea din clasele gimnaziale. Dar, antrenorul clubului, profesoara Kaoruko Saotome, fiind foarte severă în ce privește sarcinile importante, declară brusc: „Scopul nostru este să devenim campioanele Statelor Unite! Bretonul și băieții sunt interzise!”. Prezența colegei de echipă Ayano și faptul că elevii mai în vârstă au părăsit clubul o fac pe Hikari să rămână în club. Clubul își va realiza oare scopul și va deveni campion al Statelor Unite? Aceste eleve simple au mers mult spre realizarea viselor.

Filme japoneze sunt subtitrate în limba engleză și română, iar intrarea la toate proiecțiile este liberă.

  • masanobu yoshii despre festival.mp3
  •     0