Monica Babuc: Codul educației trebuie suplinit cu prevederi noi

Codul educației, care a fost elaborat acum câțiva ani, trebuie suplinit cu unele prevederi care urmează să soluționeze problemele cu care se confruntă sistemul de educație din Republica Moldova. Declarația aparține ministrei educației, culturii și cercetării, Monica Babuc, făcută în cadrul emisiunii „Tema zilei” de la postul de televiziune Canal 2, transmite IPN.

Potrivit ministrei, la patru ani de la elaborarea Codului mai multe prevederi sau nu au fost implementate pentru că nu au existat condițiile necesare, sau unele prevedere absolut necesare lipseau. Monica Babuc menționează că completarea Codului Educației ar trebui făcută pentru a soluționa problema lipsei celor peste două mii de cadre din sistem.

Totodată, ministra a menționat că chiar și majorarea indemnizației pentru tinerii specialiști, care a fost adoptată recent de Guvern, de la 45 de mii de lei la 120 de mii de lei pentru absolvenții instituțiilor de învățământ superior cu profil pedagogic, nu este suficient pentru atragerea noilor cadre în sistem. De aceea, Monica Babuc spune că se pregătesc și alte acțiuni pentru susținerea tinerilor cum ar fi remunerarea mentoratului pe care îl acordă profesorii cu experiență tinerilor specialiști.

„Ne gândim, de asemenea, la inițierea unor campanii de promovare a modelelor pozitive pe care le avem cu prisosință în sistem așa încât atractivitatea acestei profesii să devină una mai mare”, spune ministra educației.

Monica Babuc a mai menționat că anul curent instituțiile superioare cu profil pedagogic au fost absolvite de peste 800 de tineri. Dintre aceștia, circa 600 au participat la repartizarea în câmpul muncii, iar din 600 doar 123 își anunțaseră prezența la muncă în luna august. „Acum urmează să primim datele dacă acești 123 de tineri au rămas la locurile lor de muncă, au mai plecat sau au mai venit dintre cei 600”, a notat ministra.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.