Numărul cazurilor de rujeolă confirmate a ajuns la 27. În total sunt 72 de copii bolnavi

În cazul a 27 de copii care s-au îmbolnăvit de rujeolă analizele de laborator au confirmat prezența virusului. Între timp, numărul copiilor bolnavi a ajuns la 72. Investigațiile continuă în alte 45 de cazuri suspecte. Informația a fost confirmată pentru IPN de către  ofițerul de presă al Agenției Naționale de Sănătate Publică, Olesea Croitoru. Ministerul Sănătății anunță că vineri, 17 august, va organiza un briefing de presă în care va oferi mai multe detalii la subiect.

Anterior, Centrul de Sănătate Publică din Comrat constatase că rujeola a fost contactată de către câțiva copii în orașul Bolgrad din Ucraina, regiunea Odesa, unde au mers în vizită la rude. Ulterior acești copii, împreună cu părinții, dar și alte familii cu copii, au mers în tabăra din Morenii Noi (Ungheni).

ANSP menționează că principalele cauze ale extinderii rapide ale acestui focar au fost admiterea copiilor cu semne evidente de boală într-o colectivitate, dar și contactul apropiat a copiilor sănătoși cu un copil bolnav, în tabăra din Morenii Noi. De asemenea, este vorba despre izolarea tardivă a copiilor cu semne de boală, adresarea tardivă după asistență medicală, precum și refuzul părinților de a vaccina copiii, din motivul apartenenței la o confesiune religioasă.

Rujeola este o infecție virală acută, extrem de contagioasă. Boala este periculoasă din cauza complicațiilor pe care le poate dezvolta, așa ca: insuficienţe respiratorii, meningite, encefalite. Din toamna anului 2016, a cauzat zeci de decese în Ucraina și România. Rujeola poate fi prevenită doar prin vaccinări.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.