Preotul Maxim Melinti roagă să-i fie restabilit dreptul de a sluji

Preotul Maxim Melinti, paroh al Bisericii din satul Ghidighici, se pocăiește și roagă Mitropolia Moldovei să-i restabilească dreptul de a sluji și de a desfășura acțiuni de ordin liturgic, social și misionar. În cadrul unui briefing de presă la IPN, preotul s-a angajat pe viitor să fie atent la replici și la acțiunile pe care le face.

Luna trecută, printr-un decret al Mitropolitului Vladimir, preotului Maxim Melinti i s-a interzis să oficieze slujbe pe motiv că ar fi promovat și încurajat minoritățile sexuale, inclusiv dezvoltarea mișcării LGBT în Moldova. Astăzi preotul s-a adresat și minorităților sexuale, cerând scuze pentru că „le-a creat iluzie și speranțe false, chiar dacă intențiile au fost bune”. Maxim Melinti  a spus că renunță la diploma de apreciere din partea Organizației Genderdoc-M (care apără interesele comunității LGBT, n.r.) și va refuza conlucrarea cu respectiva organizație în contextul promovării păcatului.

„Cântărind bine lucrurile, am înțeles că m-am aflat mult timp într-o mare contradicție, iar astăzi am decis că e timpul să mă opresc. Nu e ușor, iar atunci când îți asumi o astfel de decizie, te afli într-o mare frământare. Îmi asum acest gest de sinceritate în primul rând față de mine și nu mi-aș fi iertat niciodată să nu fi făcut gestul acesta”, a spus preotul.

Maxim Melinti susține că nu este constrâns de nimeni . „Recunosc și declar că am greșit aflându-mă într-o căutare febrilă de a găsi răspunsuri la întrebările esențiale ale vieții. Am apelat la alte surse și mi-am sorbit ideile din altă fântână decât cea a propriei tradiții. Nu am înțeles de la început că în Biserică nu e important să spui ceva nou, dar să afirmi ceea ce e vechi deja”, a menționat Maxim Melinti.

Preotul a recunoscut că nu s-a gândit la consecințele acțiunilor sale și nici nu i-a păsat că ar putea tulbura prin comportamentul, gesturile și atitudinea sa „pe mulți frați întru Hristos, de aceeași credință și pentru aceeași împărtășire”. „Am făcut abstracție prea mult timp de canoanele, învățătura și înțelesele Scripturii în tradiția Bisericii Răsăritene. Am greșit rămânând obtuz și rece la îndemnurile, sfaturile și încercările Înalt prea Sfinției Sale, în primul rând, a fraților slujitori și altor persoane de a-mi revizui părerile greșite și de a-mi schimba atitudinea”, a spus Maxim Melinti.

Preotul a ținut să precizeze că nu se află în spatele, nu e implicat și nici nu are vreo-o legătură cu toate postările, afirmațiile și ieșirile publice denigratoare făcute de unii lideri de opinie la adresa Mitropoliei Moldovei și a Ierarhului.

  • preotul maxim melinti despre pocainta publica.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.