CEDO a obligat Rusia să achite circa 90 de mii de euro pentru 5 cetățeni moldoveni

Federația Rusă a fost obligată de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului să achite circa 90 de mii de euro pentru cinci cetățeni moldoveni. Înalta Curte de la Strasbourg le-a dat câștig de cauză lui Ștefan Mangâr, Vitalie Vasiliev, Igor Dațco, Constantin Condrea și Alexandru Pohilă, care în 2006 au fost condamnați în regiunea transnistreană în timp ce, în calitate de polițiști, efectuau o acțiune de investigație în orașul Tiraspol. Aceștia s-au plâns la înalta Curte că a fost supuși unui proces inechitabil și au fost deținuți în condiții inumane și degradante, transmite IPN.

Unul dintre avocații care a reprezentat reclamanții, Alexandru Tănase, a declarat la o conferință de presă că totul a început în iunie 2006. La momentul evenimentelor examinate de Curte, reclamanții Ștefan Mangâr, Vitalie Vasiliev, Igor Dațco, Constantin Condrea și Alexandru Pohilă erau ofițeri de poliție ai Republicii Moldova. La 14 iunie, 2006 reclamanții Mangâr și Vasiliev, au fost arestați de serviciile secrete ale așa-zisei ,,Republici Moldovenești Nistrene” , în timp ce efectuau o acțiune de investigație în Tiraspol. În timpul reținerii aceștia au contactat colegii de la sectorul de poliție din orașul Bender. Reclamanții Dațco, Condrea și Pohilă, s-au deplasat la fața locului ca să clarifice situația colegilor, fiind și ei la rândul lor arestați de către serviciile secrete ale transnistrene.

Reclamanții, au fost ulterior plasați în izolatorul de detenție preventivă la Tiraspol. La 17 iunie 2006, reclamanții Pohilă, Dațco și Vasiliev au fost eliberați fără o învinuire formală și fără nici o explicație pentru arestul lor.

Situația diferă în cazul reclamantului Mangâr. Acesta, la 18 iunie 2006, a fost bătut și i-a fost administrată cu o substanță necunoscută în urma căreia a rămas inconștient timp de 4 zile. Ulterior, fiind arestat pentru un termen de 30 zile. După expirarea termenului, atât Mangâr, cât și Condrea au fost eliberați. În scrisoarea înaintată de către reclamanți se arată că au fost deținuți în condiții inumane, iar în timpul audierilor erau maltratați și forțați să declare că la Tiraspol ar fi avut misiunea de a răpi politicieni din regiunea transnistreană.

Potrivit unui alt avocat, Andrei Bivol, Curtea a stabilit că Republica Moldova și-a îndeplinit obligațiile pozitiv în privința drepturile reclamanților protejate de Convenție. În același timp, Rusia este responsabilă pentru violările drepturilor reclamanților. Ca rezultat, Curtea a obligat Federația Rusă să ofere reclamanților compensații în mărime de 25 de mii de euro pentru reclamantul Mangâr, 20 de mii de euro pentru reclamantul Condrea, și câte 15 mii de euro pentru ceilalți trei reclamanți, în total 90 de mii de euro, plus trei mii de euro – cheltuieli de asistență juridică.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.