PDM anunță lansarea programului Prima Casă 3

Partidul Democrat anunță despre extinderea programului Prima Casă. În cea de-a treia fază, beneficiari vor fi familiile cu copii care și-au procurat o locuință. Astfel, statul urmează să le compenseze treptat o parte din creditul luat de la bancă sau integral, în funcție de numărul de copii, nu și dobânzile. Anunțul a fost făcut marți, 17 iulie, în cadrul unui briefing de presă, organizat la PDM, transmite IPN.

Premierul Pavel Filip, prim-vicepreședinte PDM, a declarat că în cadrul programului Prima Casă 3, familiile cu un copil vor putea beneficia de un suport de 10% din valoarea creditului, iar cele cu doi copii – de 20%. Familiilor cu trei copii, statul le va compensa 50% din valoarea creditului, iar celor cu patru copii – 100%. Dobânzile la bancă pentru creditul accesat urmează să fie achitate de către beneficiarii proiectului.

Pavel Filip a menționat că prețul apartamentului nu trebuie să depășească un milion de lei. Achitarea valorii creditului de la bancă se preconizează să aibă loc timp de 18 ani. Proiectul este elaborat și urmează să fie avizat de Guvern, iar ulterior aprobat în Parlament. Potrivit premierul, acest lucru urmează să se întâmple în cel mult două săptămâni.

Pavel Filip a amintit că pentru proiectul Prima Casă în bugetul de stat au fost rezervate 50 de milioane de lei. Pavel Filip a mai spus că executarea bugetului denotă că veniturile au crescut, iar până la sfârșitul anului este posibilă o creștere cu încă 20 de milioane de lei, ceea ce a permis extinderea programului.

Întrebat de jurnaliști referitor la prețurile plafon la carburanți, care în ultimele patru săptămâni au fost suspendate de două ori prin decizia instanței de judecată, Pavel Filip a spus că Ministerul Economiei și Infrastructurii lucrează asupra unei inițiative de modificare a legislației în domeniu și a metodologiei cu privire la stabilirea prețurilor. Premierul a mai spus că adresarea în instanță a fost un instrument prin care a putut interveni Guvernul pentru a lua un răgaz și a veni cu modificările necesare. O soluție urmează să fie prezentată într-o săptămână.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.