Descinderi la FISC într-un dosar de corupție

Un angajat al Serviciului Fiscal de Stat (SFS) a fost reținut pentru 72 de ore, iar altul este dat în căutare fiind vizați într-o cauză penală de corupere pasivă și corupere activă. În dosar figurează încă alte patru persoane, printre care și agenți economici. Ofițerii Procuraturii Anticorupție și Serviciului de Informații și Securitate, au descins în dimineața zilei de astăzi, 12 iulie, la oficiile și domiciliile bănuiților de unde au fost ridicate documente, computere și purtători de informație, transmite IPN.

Potrivit Procuraturii Generale, în perioada februarie-martie 2017, angajați ai Inspectoratului Fiscal de Stat au pretins și acceptat de la doi agenți economici 180 de mii de lei pentru a accepta o cerere depusă de aceștia la SFS, privind restituirea TVA din exportul de fructe, pentru luna octombrie a anului 2016.

Ulterior, angajații SFS au pretins și primit de la un alt agent economic, pe parcursul lunilor februarie-mai, anul curent, o sumă totală de 70 de mii de lei pentru a nu documenta încălcări în activitatea companiilor administrate de către acesta.

Autorul infracțiunilor, care a fost reținut pentru 72 de ore, riscă o pedeapsă cu închisoarea de la 5 la 10 ani cu amendă de la 300 la 400 de mii de lei, cu privarea de dreptului de a ocupa anumite funcții publice sau pe un termen de la 7 la 10 ani.

Într-o reacție pentru presă, Serviciul Fiscal de Stat își exprimă regretul pentru situația în care un angajat al serviciului este bănuit de implicare într-un caz de corupție și susține că va acorda tot sprijinul procurorilor pentru investigarea obiectivă, operativă și sub toate aspectele a cazului.

De asemenea, SFS urmează să analizeze procedurile legale cu privire la suspendarea din funcție a angajatului pe durata acțiunilor de urmărire penală.