Situația apărătorilor drepturilor omului în Moldova necesită îmbunătățiri, raportor ONU

În pofida unui cadru legislativ satisfăcător, situația apărătorilor drepturilor omului în Republica Moldova necesită îmbunătățiri. Guvernul trebuie să adopte o abordare mai pozitivă față de apărătorii drepturilor omului și să recunoască public rolul esențial al societății civile. Declarația aparține raportorului special al ONU, Michel Forst, făcută vineri, 29 iunie, în cadrul unei conferințe de presă la Chișinău, transmite IPN.

„Apărătorii drepturilor omului și jurnaliștii sunt victime ale campaniilor de stigmatizare, avocații se confruntă cu acuzații penale motivate din punct de vedere politic sau sunt amenințați ori de câte ori apără persoane cu opinii diferite, iar jurnaliștii se confruntă cu limitarea accesului la informație”, a menționat Michel Forst. Raportorul special al ONU consideră că Guvernul trebuie să pună capăt atitudinii punitive față de apărătorii drepturilor omului și să adopte o abordare care să ofere mai mult suport societății civile, în ciuda posibilelor dezacorduri și critici.

Referindu-se la anularea alegerilor din Chișinău, Michel Forst, și-a exprimat îngrijorarea față de respectiva decizie, care, potrivit lui, „merge împotriva voinței poporului și care reprezintă un pas înapoi față de ceea ce este instituția democratică”.

În urma întâlnirilor cu reprezentanți ai ONG-urilor apărătoare a drepturilor omului, Michel Forst, susține că a fost informat despre cazuri de intimidare și amenințări, mai ales atunci când au criticat deciziile Guvernului. „Organizațiile societății civile au adus și acuzații de corupție la nivelul judecătorilor și procurorilor. Am format informat despre acuzații penale fabricate, cum ar fi emiterea cu bună știință a unei decizii ilegale sau greșite împotriva judecătorilor care încearcă să investigheze cauze și să ia decizii în mod independent, în cauzele sensibile din punct de vedere politic”, a spus Michel Forst.

Raportorul a avut și o vizită în regiunea transnistreană și a rămas îngrijorat de introducerea unor restricții în activitățile de advocacy, care au fost definite ca „activități politice”. Acest lucru nu este în conformitate cu standardele internaționale, susține Michel Forst.

Raportorul ONU s-a declarat îngrijorat și de calitatea colaborării dintre membrii societății civile din cadrul Mecanismului Național de Prevenire a Torturii și Oficiul Avocatului Poporului. El a amintit că instituțiile naționale pentru drepturile omului dețin un rol-cheie în asigurarea unui mediu sigur pentru apărătorii drepturilor omului.

Michel Forst și-a exprimat disponibilitatea de a continua dialogul pentru a identifica modalități de consolidare a  rolului societății civile în Moldova și de a sprijini eforturile Guvernului în elaborarea unei noi legislații privind protecția apărătorilor drepturilor omului. În timpul vizitei sale de cinci zile în Republica Moldova, expertul s-a întâlnit cu oficiali de stat, reprezentanți ai sistemului judiciar, cu apărătorii drepturilor omului și reprezentanții societății civile, ai mass-media și ai comunității diplomatice. Michel Forst va prezenta un raport final Consiliului pentru Drepturile Omului în martie 2019, la Geneva.

  • michel forst despre aparatorii drepturilor omului in moldova.mp3
  •     0
  •   

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.