Avocații au protestat împotriva aplicării în exces a arestului preventiv

Avocații au protestat astăzi, 26 iunie, împotriva aplicării în exces a arestului preventiv. Ei spun că, în ultima perioadă, pentru judecători a devenit o regulă să aplice măsura preventivă sub formă de arest în privința clienților lor. Magistrații admit demersurile procurorilor fără să le examineze și resping recursurile avocaților. Apărătorii mai spun că sunt inumane și degradante condițiile în care sunt deținuți cei pe care îi apără. Protestul a fost organizat la Curtea de Apel Chișinău, de Ziua Internațională pentru Sprijinirea Victimelor Torturii, transmite IPN.

Avocații declară că, deși sunt parte a proceselor de judecată, procurorii și judecătorii nu îi iau în considerare, sunt mai mult o bifă în timpul ședințelor. Apărătorii acuză că s-au întețit și atacurile la adresa lor. Aceștia au pledat pentru elaborarea unei inițiative legislative care să permită urmărirea penală a avocaților doar cu acordul Uniunii Avocaților.

Eduard Digore, avocat, a spus că în cadrul ședințelor de judecată se atestă o ruptură totală între judecător, procuror și avocat. Judecătorii admit fără examinare demersurile procurorilor, iar recursurile depuse de către avocați sunt ignorate. Eduard Digore a pledat pentru un dialog deschis între părți despre starea justiției din Republica Moldova.

Președintele Centrului de Resurse Juridice, avocatul Vladislav Gribincea, a spus că protestul avocaților este un indicator pentru autorități, care arată că justiția din Republica Moldova nu lucrează în interesul cetățenilor. Avocatul a propus colegilor de breaslă să se solidarizeze și, dacă starea de lucruri nu se va schimba în urma protestului, să boicoteze cauzele în care se examinează aplicarea sau prelungirea arestului.

Și avocatul poporului Mihail Cotorobai s-a solidarizat cu acțiunea de protest a avocaților. Într-o declarație remisă presei, ombudsmanul menționează că în activitatea sa a constatat aceleași încălcări ale dreptului la libertate și siguranță, și deținerea persoanelor în condiții inumane și degradante. Mihai Cotorobai sprijină eforturile pentru impulsionarea instanțelor de judecată să respecte prevederile legii ce țin de aplicarea măsurii preventive sub formă de arest.

Procuratura Generală menționează într-un comunicat de presă, remis după acțiunea de protest, că în 2017 instanțele judecătorești au aplicat 19,3 mii de măsuri preventive. Cele mai multe au vizat obligarea de a se prezenta la organul de urmărire penală sau instanța de judecată – în privința a 6,3 mii de persoane. Arestarea preventivă a fost aplicată în privința a 2,4 mii de persoane.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.