Comanda de stat pentru studii superioare prevede același număr de locuri ca în 2017

În acest an, comanda pentru studii superioare de licență și de master finanțate din bugetul de stat va prevedea același număr de locuri ca și anul trecut. Regulamentul-cadru privind organizarea admiterii prevede că locurile la licență vor fi oferite pe domenii de formare profesională, față de anul precedent, când planul era pe specialități. Universitățile vor putea forma grupe de cel puțin 15 persoane.

În cadrul unei ședințe cu rectorii universităților, ministrul educației, culturii și cercetării, Monica Babuc, le-a solicitat rectorilor să asigure o concurență loială în procesul de admitere în universități. Totodată, le-a cerut să se implice în elaborarea studiilor anuale privind necesitățile pieței muncii pentru o perioadă de cel puțin trei ani, transmite IPN citând un comunicat de presă remis de minister.

În acest an, ministerul nu va stabili perioade de depunere a actelor de admitere, respectând autonomia universitară.

În proces de finalizare este elaborarea unei noi metodologii de finanțare a învățământului superior. Potrivit acesteia, suma alocată în bugetul de stat pentru finanțarea instituțiilor publice de învățământ superior va fi constituită din trei componente: finanțarea de bază – 75%; finanțarea de performanță – 20% şi fondul de rezervă – 5%. Programele de studii vor fi grupate în şase domenii, iar fiecărui domeniu îi vor corespunde un coeficient de ajustare pentru finanțarea de bază. Performanța universitară va fi finanțată în funcție de cercetarea științifică universitară/performanța artistică/sportivă, dimensiunea de internaționalizare și orientarea socială (asigurarea cu cămine).

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.