Protestatarii din PMAN, invitați la Guvern pentru discuții

Protestul șoferilor, care cer scăderea prețurilor la carburanți, s-a prelungit practic toată ziua. Spre sfârșitul zilei de muncă, în Piața Marii Adunări Naționale, în fața protestatarilor a venit ministrul economiei și infrastructurii, Chiril Gaburici, care a invitat un grup de lucru, format din protestatari, la masa de discuții. Ședința urmează să aibă loc joi, 7 iunie, la Guvern, iar la ea urmează să participe și reprezentanții Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, care are în competență stabilirea prețurilor plafon la benzină și motorină, transmite IPN.

Protestul a început în jurul orei 10.00, când în PMAN au fost parcate mai multe mașini ale protestatarilor. Oamenii veniți au cerut scăderea prețurilor la carburanți. Deși ANRE a suspendat ultima decizie de majorare a prețurilor plafon, șoferii consideră că prețurile oricum rămân exagerate și îi cer Agenției să explice detaliat ce a stat la baza majorărilor.

Aproape de ora 16.00, în fața protestatarilor a ieșit ministrul economiei. Chiril Gaburici a spus că ANRE are toată independența acordată de către Parlament. Ministrul a spus că într-o discuție cu directorul Agenției l-a rugat ca un specialist al instituției să vină în fața protestatarilor și să explice cum se formează prețurile la carburanți. „Noi, la rândul nostru, o să încurajăm ANRE-ul să facă o analiză mai detaliată și mai transparentă pentru noi toți”, a notat ministrul

Într-un final, s-a convenit organizarea unei ședințe la Guvern cu participarea reprezentanților protestatarilor, dar și a Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică.

În a doua parte a zilei, circulația rutieră pe bulevardul Ștefan cel Mare la intersecția cu strada Pușkin a fost sistată. Unul dintre participanți, expertul Sergiu Ungureanu, a declarat că nu participanții la acțiune blochează circulația. O face poliția, pentru ca oamenii să fie nemulțumiți și să dea vina pe protestatari.

La rândul lor, reprezentanții poliției au spus este vorba despre măsuri de securitate care se impun.

Prezent la protest, șeful adjunct al Inspectoratului General al Poliției, Gheorghe Cavcaliuc, a declarat că, dacă la protestul precedent nu s-au evidențiat organizatorii acțiunii, la protestul de astăzi au fost persoane care s-au declarat organizatori. Este vorba de cinci persoane. La protestul de sâmbătă au participat în jur de 250 de automobile, iar la acțiunea de azi numărul a variat pe parcursul zilei, dar nu a depășit 90 de unități de transport.

  • chiril gaburici despre protest.mp3
  •     0
  • participantii la protest despre actiune.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.