Medicii epidemiologi avertizează despre riscul sporit de infectare cu campylobacter

Medicii epidemiologi avertizează populaţia despre riscul sporit de infectare cu campylobacter. Maladia se înregistrează pe parcursul întregului an, însă creșterea numărului de cazuri este caracteristică pentru perioada caldă a anului. Potrivit medicului epidemiolog al Centrului de Sănătate Publică a municipiului Chişinău (din cadrul Agenţiei Naţionale de Sănătate Publică), Adriana Jitari, campylobacter este printre cele mai frecvente infecții bacteriene care provoacă în rândul populației boli diareice acute și sistemice, transmite IPN.

Boala apare la toate grupele de vârstă. Incidența cea mai mare este raportată la copiii cu vârsta sub cinci ani, următoarea categorie de risc fiind adulții tineri. La adulți, campilobacterioza este mai frecventă în rândul locuitorilor din mediul rural, persoanelor a căror activitate este asociate cu animale și păsări de curte. Infecția este contagioasă și se răspândeşte rapid prin contactul direct, precum atingerea mâinilor unei persoane infectate. Boala se transmite timp de zece zile înainte de apariția simptomelor și două-trei săptămâni de la debutul bolii.

Cea mai frecventă cale de transmitere este cea alimentară, prin consumul de lapte nepasteurizat, carne de pasăre insuficient tratată termic. Frecvent se întâmplă ca mama să manipuleze biberonul sau suzeta sugarului după ce a contactat cu carnea de pui. Mai rar, dar se întâmplă, prin contactul direct cu fecalele animalelor infectate.

Boala se poate manifesta prin dureri abdominale uneori cu crampe, diaree, greață și stări de vomă şi febră. Manifestările clinice determinate de campylobacterioză nu se deosebesc de cele cauzate de alți agenți etiologici ai bolilor diareice acute cu Salmonella și Shighella. Infecția poate fi prevenită prin respectarea regulilor de igienă personală: spălatul pe mâini cât mai des.

În municipiul Chișinău, în toamna anului 2017 au fost înregistrate primele cazuri de campylobacterioză. De la începutul anului s-au înregistrat trei cazuri la copii vârsta cuprinsă între 0-3 ani.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.