Ziua Victoriei împotriva fascismului şi Ziua Europei au fost marcate la Chişinău

Conducerea de vârf a ţării a participat miercuri, 9 mai, la ceremonia dedicată Zilei Victoriei împotriva fascismului, care s-a desfăşurat la Complexul Memorial „Eternitate”, comemorându-i astfel pe eroii căzuţi pe câmpul de luptă în cel de-al doilea război mondial. În cadrul evenimentului au avut loc depuneri de flori la Focul Veşnic, monumentul Eroilor necunoscuți, Maica îndurerată, Stela Eroilor Moldoveni şi la plitele de marmură cu numele eroilor căzuţi în război.

La eveniment au răsunat bătăi ale metronomului şi trei salve de foc efectuate de garda de onoare. Totodată, cei prezenţi au ținut un minut de reculegere în memoria celor căzuți pe câmpul de luptă, transmite IPN.

Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a declarat că ziua de 9 mai este pentru a cinsti eroismul de care au dat dovadă cetăţenii în al doilea război mondial, pentru închinare în faţa bărbăţiei veteranilor care au luptat şi pentru păstrarea memoria celor care au murit pe câmpul de luptă. „9 mai este sărbătoarea curajului și a dârzeniei în fața uneia dintre cele mai mari provocări ale istoriei. Este necesar în condițiile actuale să păstrăm pacea și armonia pe teritoriul statului nostru”, se spune în mesajul şefului statului transmis cu ocazia Zilei Victoriei asupra fascismului.

Premierul Pavel Filip a spus că ziua de 9 mai este specială și prin faptul că sunt marcate concomitent Ziua Victoriei asupra fascismului și Ziua Europei. Premierul a mai spus că în sprijinul veteranilor este realizat planul de acțiuni „Memorie. Onoare. Respect”. „Oamenii, dincolo de sentimente, așteaptă și acțiuni concrete. Am aprobat un plan de acțiuni și am reușit să rezolvăm mai multe probleme cu care se confruntau veteranii. Pentru noi, toți veteranii au parte de același respect, pentru că nu așa au vrut ei, dar pentru că așa a fost conjunctura, fie că au luptat pe o parte a barierei sau pe alta, ei și-au făcut datoria față de țară”, a spus Pavel Fişip.

La rândul său, președintele Parlamentului, Andrian Candu, a declarat că în această zi este comemorată în amintirea tuturor celor care au luptat atât împotriva fascismului, cât și pentru viitor, libertate și independență. Referindu-se la faptul că în această zi este marcată şi Ziua Europei, Andrian Candu a spus că aceste două sărbători consolidează pacea pe continent. „Ne dorim pace, ne dorim ca nicio mamă să nu verse lacrimi. Pentru aceasta lucrăm, creștem bunăstarea oamenilor și depunem eforturi pentru reintegrarea țării”, a spus Andrian Candu.

Partidul Comuniștilor și Consiliul Republican al Veteranilor au organizat, pentru al optulea an concecutiv, concertul de muzică militară și patriotică la monumentul Luptătorilor pentru puterea sovietică, de lângă Cinematograful Gaudeamus. După concert, cei prezenți la manifestare au depus flori la mormintele eroilor căzuți în cel de-al doilea război mondial de la Complexul Memorial „Eternitate”. La manifestare a participat şi liderul PCRM, Vladimir Voronin, alături de colegii de partid şi simpatizanţi ai formaţiunii. „Trebuie să transmitem tuturor generaţiilor să ţină minte despre această victorie şi să nu uite niciodată oamenii care, cu preţul vieţii, au adus această mare victorie”, a spus liderul PCRM, Vladimir Voronin.

Partidul Democrat a desfăşurat o serie de acțiuni dedicate Zilei Europei și Zilei Victoriei împotriva fascismului, în scuarul Catedralei Mitropolitane „Nașterea Domnului”. Programul a inclus expoziţie de fotografii, terci ostășesc, muzică de fanfară, antrenamente ale câinilor salvatori, desene pe asfalt, tradiții și cântece populare, Hora prieteniei și a păcii, precum și surprize de la maestrul Eugen Doga. La deschiderea evenimentului a participat şi liderul PDM, Vlad Plahotniuc. „Începem prin a-i onora pe cei a căror luptă a făcut posibilă crearea Europei libere, puternice și democratice de azi. Să continuăm prin a sărbători, mereu împreună, atât Ziua Europei, cât și Ziua Victoriei, ca un simbol al prieteniei și păcii între popoare”, a spus Vlad Plahotniuc.

De la ora 19.00, în Piața Marii Adunări Naționale, PDM a organizat un concert susținut de către Irina Rimes, formația „Blue”, Delia, Thomas Anders, solistul trupei Modern Talking. Surpriza serii a fost interpretul rus Nikolai Baskov şi un grandios foc de artificii.

Partidul Socialiştilor a desfăşurat Marşul Victoriei cu genericul: „Regimentul Nemuritor”, de la Arcul de Triumf până la Complexul Memorial „Eternitate”. La acţiune a participat preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, împreună cu familia şi candidatul PSRM la funcţia de primar general al municipiului Chişinău, Ion Ceban. Participanţii la marş, veterani alături de nepoţi şi strănepoţi, simpatizanţi ai formaţiunii şi membri de partid, au purtat panglici ale Sfîntului Gheorghe şi portrete ale soldaţilor care au luptat în război. „Noi suntem urmaşii Marii Victorii. Noi suntem urmaşii eroilor-învingători. Nimeni niciodată nu ne va răpi această sărbătoare”, a spus şeful statului.

Potrivit datelor statistice, în Republica Moldova actualmente locuiesc 871 de veterani și participanți la cel de-al Doilea Război Mondial.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.