Cheltuielile medii lunare au depășit în 2017 veniturile disponibile ale moldovenilor

Veniturile disponibile ale populației au crescut în 2017 cu 9% față de anul precedent și au constituit 2244,9 lei pentru o persoană pe lună. În același timp, cheltuielile medii lunare de consum au constituit în medie 2250,3 lei pe o persoană, fiind în creștere față de 2016 cu 6,3%, transmite IPN.

Potrivit Biroului Național de Statistică, cea mai importantă sursă de venit rămâne a fi salariul, cu o pondere de 43,1% în veniturile totale. Prestațiile sociale sunt a doua sursă de venit după importanță, în medie constituind 23,4% din veniturile medii lunare. Iar transferurile bănești din afara țării reprezintă 16,5% din venituri.

Veniturile populației din mediul urban au fost în medie cu 754 de lei/persoană mai mari comparativ cu mediul rural. Populația rurală este dependentă într-o proporție mai mare de transferurile din afara țării, ponderea acestora în venituri fiind de 22,3%, față de 11% în cazul populației din mediul urban.

Cheltuielile medii lunare au rămas practic la nivelul anului precedent. Cea mai mare parte a cheltuielilor este destinată pentru necesarul de consum alimentar – 43,4%. Pentru întreținerea locuinței o persoană a alocat în medie 18,6% din cheltuielile totale de consum, iar pentru îmbrăcăminte și încălțăminte – 10,4%. Celelalte cheltuieli au fost direcționate pentru serviciile de sănătate (5,9%), comunicații (4,5%), dotarea locuinței (3,9%), transport (3,7%), învățământ (0,5%) etc.

Dat fiind că populația din mediul urban dispune de venituri mai mari, respectiv și cheltuielile de consum sunt cu 760,3 lei mai mari față de cheltuielile populației din mediul rural. În mediul urban, pentru asigurarea consumului de produse alimentare, populația a alocat 40,8% din cheltuielile lunare de consum, iar în rural – 46,2%.

În structura cheltuielilor de consum ale populației, predomină cheltuielile bănești – 91,1%, celor în natură le revine, respectiv, 8,9%. În gospodăriile urbane cheltuielile în natură constituie 3,4% din total cheltuieli de consum și de regulă reprezintă consumul produselor alimentare primite gratis din afara gospodăriei (rude, ajutor social etc.). În cazul gospodăriilor rurale cheltuielile în natură sunt mai semnificative (14,8%).

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.