Imaginea mass-mediei din Moldova este drept una controlată de politicieni, sondaj

Imaginea mass-mediei din Republica Moldova apare drept una controlată și influențată de politicieni, iar jurnaliștii, chiar dacă sunt bine pregătiți, sunt aserviți politic, reflectând în materialele lor cel mai des interesele politicienilor, a proprietarilor instituțiilor de presă și, mai puțin, a intereselor cetățeanului. Evoluțiile și preferințele privind mass-media din Republica Moldova au fost prezentate astăzi, 19 martie, în cadrul unei conferințe de presă la IPN. Studiul a fost realizat de către IMAS, la comanda Asociației pentru Dezvoltare și Cooperare.

Potrivit directorului IMAS, Doru Petruți, doar 3% dintre moldoveni sunt foarte mulțumiți de starea lucrurilor în mass-media. 37% se declară destul de mulțumiți. Doar 3% încă mai cred că mass media este complet independentă, 12% – mai degrabă independentă și aproximativ 60% consideră că mass-media este dependentă. Practic 50% spun că mass-media reflectă mai mult interesul politicienilor, 15% – interesul comercial al proprietarului și doar 10% – interesul cetățeanului de rând. Oamenii se simt puțin reprezentați și apărați de mass media în general.

Dumitru Țîra, directorul executiv a Asociației pentru Dezvoltare și Cooperare, a spus că telespectatorul nu simte grija televiziunii față de ei, în mare parte din cauza dispariției campaniilor sociale, în care televiziunea intervenea inclusiv la rezolvarea problemelor particulare.

Studiul mai arată că 73% din moldoveni nu sunt mulțumiți de ceea ce văd în mass-media versus realitatea pe care ei o trăiesc și doar 1% din respondenți spun că ceea ce se prezintă în mass-media din Moldova corespunde în foarte mare măsură realității, iar 21% consideră că, în mare măsură, corespunde.

Pe moldoveni îi îngrijorează faptul că instituțiile mass media ar fi corupte – 58%. 44% din respondenți consideră că mass-media acționează la comanda țărilor sau organizațiilor din exterior. 35% cred că instituțiile mass-media oferă o informație complet falsă.

Sondajul a fost făcut pe un eșantion de 1513 respondenți din 96 de localități, cu vârsta de peste 18 ani, în perioada 9 feruarie-4 martie curent. Acesta a fost elaborat cu suportul Suediei și Statelor Unite ale Americii.

  • doru petruti despre perceptia mass-mediei.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.