Doar 16% din moldoveni au încredere în justiție, sondaj

Doar 16% din moldoveni au încredere în justiția din Republica Moldova. Cifra este un pic mai mare, de 18%, în cazul celor care au interacționat direct cu sistemul judiciar. Acestea sunt rezultatele unui sondaj de opinie prezentat astăzi, 7 februarie, privind percepțiile populației despre sistemul judecătoresc, transmite IPN.

Întrebați dacă au sau nu încredere în anumiți actori din sistem, doar 19% din respondenți au spus că au încredere în judecători și doar 20% – în procurori. Avocații stau mai bine, cu 33%. Cei care au avut treabă cu justiția au mai multă încredere în avocați (41%) și mai puțină în procurori (16%).

Doar 18% din moldoveni cred că o persoană vinovată și bogată va fi găsită vinovată în instanță. 24% cred că o persoană învinuită pe nedrept va fi declarată nevinovată.

Pe de altă parte, 54% din respondenții care au interacționat cu sistemului judiciar s-au declarat mulțumiți de competența judecătorului, iar 56% au fost satisfăcuți de comportamentul judecătorului în timpul examinării dosarului. 59% spun că au fost mulțumiți de competența avocatului, însă doar 42% de cea a procurorului.

Totodată, 13% spun că au oferit cadouri sau bani neoficial în instanță, iar 24% că li s-a cerut să facă asta.

Președintele Consiliului Superior al Magistraturii, Victor Micu, s-a arătat ușor nemulțumit de sondaj și a spus că și-ar dori unul mai concret, care să se concentreze pe rolul judecătorului și pe corupție. Magistratul ar vrea ca respondenții să spună exact cui au oferit bani: asistentului, avocatului, grefierului sau altor funcționari. Potrivit lui Micu, încrederea în justiție e joasă nu doar din cauza judecătorilor, dar și a celorlalți actori din sistemul judiciar.

Sondajul a fost realizat de Magenta Consulting.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.