Legea voluntariatului trebuie revizuită, ONG-uri

Legea voluntariatului, aprobată acum șapte ani, trebuie revizuită. De această părere sunt reprezentanți ai organizațiilor nonguvernamentale din domeniu, care spun că e nevoie de instituirea unui Centru Național de Voluntariat, care să se subordoneze Guvernului, și nu Ministeriului Educației Culturii și Cercetării.

Nicolae Procopie, consultant în politici publice la Asociația Obștească „Tinerii pentru dreptul la viață”, a menționat, în cadrul Conferinței Naționale a Voluntariatului, că pe lângă Ministerul Educației, Culturii și Cercetării există o comisie de certificare a instituțiilor gazdă a activității de voluntariat, dar aceasta nu se regăsește în Legea voluntariatului.

Igor Meriacre, director al Asociației Motivație, a menționat că voluntariatul nu se face doar când ai timp liber. Acesta devine parte din viață. „Voluntariatul înseamnă când înveți ceva, faci ceva și dărui ceva. Voluntariatul poate fi făcut când vrei și nu doar la chemarea sufletului. Noi foarte bine rezolvăm problemele care apar acasă și mai puțin cele din comunitate. Noi încercăm să promovăm acest lucru și sperăm că numărul persoanelor care vor începe să facă voluntariat va crește”, a spus Igor Meriacre.

Prezent la conferință, președintele Parlamentului, Andrian Candu, a declarat că acțiunile de voluntariat fortifică relația dintre stat și societatea civilă. Republica Moldova s-a înscris în familia statelor care a recunoscut importanța actelor de voluntariat în 2010, prin aprobarea Legii voluntariatului. „La moment suntem în proces de elaborare a unei alte strategii, pe perioada 2018-2020, în contextual în care precedenta strategie a fost aprobată, dar nu neapărat implementată”, a spus Andrian Candu.

Stela Grigoraș, ministra sănătății, muncii și protecției sociale, a spus că voluntariatul schimbă mentalitatea, însă procesul este de durată. Pentru a îmbunătăți relația voluntar – societate, este nevoie de platforme de comunicare. Potrivit Stelei Grigoraș, conceptul de ocupare a forței de muncă trebuie lărgit, astfel încât să includă și forța de muncă voluntară. De asemenea, ar trebui elaborată o strategie de direcționare a forței de muncă spre sectoare-cheie și ocuparea resturilor locuri de muncă prin voluntariat (pompieri, salvatori, etc).

În Republica Moldova, la nivel național sunt circa 150 de organizații de voluntariat înregistrate oficial.

Conferința Națională a Voluntariatului este organizată de Platforma pentru Cetățenie Activă și Parteneriat pentru Drepturile Omului (CAP), în parteneriat cu membrii și partenerii Coaliției pentru promovarea legii și activităților de voluntariat (Coaliția Voluntariat), în perioada 18-19 decembrie, transmite IPN. Programul cuprinde mai multe sesiuni plenare și paralele, în cadrul cărora se va discuta despre sectorul de voluntariat și se vor stabili principalele obiective care urmează a fi realizate în următorii doi ani. În cea de-a doua zi a evenimentului vor fi înmânate premiile pentru cei mai activi Coordonatori Raionali și Municipali din cadrul Săptămânii Naționale a Voluntariatului. La final va fi elaborată o rezoluție, care va conține mai multe recomandări pentru consolidarea politicilor în domeniul voluntariatului.

  • nicolae procopie despre modificarea legii voluntariatului.mp3
  •     0
  •