Bogdan Zumbreanu preia conducerea CNA

Bogdan Zumbreanu preia conducerea Centrului Naţional Anticorupție. Candidatura actualului șef al Direcției generale urmărire penală CNA a fost susținută vineri, 15 decembrie, de plenul Parlamentului, la propunerea comisiei de profil, care a desfășurat un concurs pentru ocuparea funcției. Mandatul directorului CNA este de cinci ani, fără drept de realegere. Bogdan Zumbreanu a depus jurământul în plenul Parlamentului, transmite IPN.

În plenul legislativului, Bogdan Zumbreanu a declarat că, în pofida faptului că CNA nu dispune de dreptul de inițiativă legislativă, va veni în scurt timp cu mai multe propuneri de modificare a legislației, astfel ca CNA să devină o instituție care să răspundă așteptărilor.

Deputata PLDM Maria Ciobanu l-a întrebat pe Bogdan Zumbreanu dacă este la curent cu numărul dosarelor pierdute de Republica Moldova la CEDO din cauza lipsei sale de profesionalism. În replică, Bogdan Zumbreanu a spus că în nicio hotărâre CEDO nu se va găsi un act juridic semnat de Bogdan Zumbreanu pentru care Republica Moldova a fost condamnată. Capetele de acuzare, în cauzele în care personal sau subalternii săi au desfășurat urmărirea penală, se referă la actele procesuale emise de alți subiecți procedurali implicați în procesul de urmărire penală.

Maria Ciobanu l-a întrebat și dacă consideră că are dreptul moral să ocupe funcția de director CNA după ce, pe durata activității sale în această instituție, în țară s-au întâmplat grave ilegalități, precum: furtul miliardului, concesionarea aeroportului în detrimentul intereselor statului și altele. „Am acest drept, deoarece în ea m-am format ca specialist, cunosc lucrul pe interior, știu ce am de făcut, știu că am o echipă de profesionaliști cu care sper să ridicăm imaginea instituției”, i-a răspuns Bogdan Zumbreanu. „Nu veți muri din cauza modestiei, cu siguranță”, i-a replicat deputata PLDM.

Colegul de fracțiune al Mariei Ciobanu, Tudor Deliu, a acuzat lipsa de transparență în organizarea concursului de selectare a candidatului la funcția de director CNA. Acesta a spus că „măcar de ochii lumii, ar fi trebuit să fie organizat un concurs transparent”. Deputații PLDM nu au susținut candidatura lui Zumbreanu la conducerea CNA.

Alina Zotea, deputată din fracțiunea PL, l-a întrebat pe Bogdan Zumbreanu dacă va facilita venirea specialiștilor DNA din România pentru a investiga dosarele politice. Bogdan Zumbreanu i-a replicat că nu există dosare politice intentate în Republica Moldova, există dosare în care figurează politicieni. Legislația interzice atragerea procurorilor străini în investigații, dar s-a arătat deschis pentru preluarea experienței României în domeniul combaterii corupției și a subliniat că va veni cu inițiativa de preluare a unor tehnici din Codul penal al României la acest aspect.

În cadrul aceleiași ședințe, Parlamentul a aprobat candidatura lui Oleg Sternioală, la funcția de vicepreședinte al Colegiului civil, comercial și de contencios administrativ al Curții Supreme de Justiție, pentru patru ani. De asemenea, a fost aprobată candidatura Ninei Vascan la funcția de judecător la Curtea Supremă de Justiție până la atingerea plafonului de vârstă de 65 de ani. În componența Consiliului Superior al Magistraturii au fost acceptate candidaturile lui Ian Postu, Mariana Timotin și Serghei Țurcanu. La funcția de membru al Consiliului Superior al Procurorilor a fost aprobată candidatura Liliei Mărgineanu.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.