BOP: Mai mulți moldoveni susțin aderarea Moldovei la UE, decât la Uniunea Eurasiatică

Dacă duminica viitoare ar avea loc un referendum cu privire la aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, 47,2% dintre respondenții Barometrului de Opinie Publică ar vota pro, iar 25,8% ar vota contra. Totodată, dacă s-ar cere votul cu privire la aderarea Republicii Moldova la Uniunea Eurasiatică (Rusia-Belarus-Kazahstan), 42,4% din intervievați ar vota pro, iar 30,4% ar vota contra. Ediția din noiembrie BOP a fost prezentată joi, 14 decembrie, într-o conferință de presă la IPN de către Institutul de Politici Publice.

Directorul IPP, Arcadie Barbăroșie, susține că, la fel ca și în cazul aderării la UE, în cazul aderării la Uniunea Eurasiatică, numărul celor care sunt pro este mai mare, însă acest număr e mai mic în comparație cu cei care sunt pro UE. Dacă în cadrul unui referendum va trebui de ales între aderarea la Uniunea Europeană și aderarea la Uniunea Eurasiatică, prima a fost aleasă de către 38,1% din respondenți, iar a doua de către 32,6%. Alți 23% nu au oferit niciun răspuns.

59,8% dintre respondenți au apreciat relațiile Moldovei cu UE ca fiind bune, iar 7,1% – foarte bune. Relațiile cu România, de asemenea, sunt percepute în lumină pozitivă: 60,8% le-au apreciat ca fiind bune și 5,2% ca fiind foarte bune. Relațiile cu SUA 50,9% din respondenți le-au apreciat ca fiind bune și 5% – foarte bune. Cu țara vecină, Ucraina, 51% dintre respondenți cred că Moldova are relații bune și 1,6 – foarte bune. Iar relațiile cu Federația Rusă 49,4% dintre respondenți le-au apreciat ca fiind bune și 4,8 – foarte bune.

În cadrul unui eventual referendum cu privire la unirea Republicii Moldova cu România, 21,8% din respondenți au declarat că ar vota pentru unire, 56,2% – împotrivă, 7% nu ar participa, iar 15% nu au o opțiune. Cât ține de unirea Republicii Moldova cu Federația Rusă la un eventual referendum, 33% că ar vota pentru unire, 40,3% împotrivă, 10% nu ar participa, iar peste 16% nu au o opțiune.

Potrivit sociologului Vasile Cantarji, s-a insistat ca în sondaj să fie introduse întrebări cu privire la unire și nu doar cu România, dar și cu Federația Rusă, fiind intrigați de promisiunea lui Igor Dodon de a interzice unionismul și unioniștii în Republica Moldova. „Conform rezultatelor sondajului aproape 22% din cetățeni ar vota pentru unirea cu România, iar pentru federația Rusă 33%. Cumulativ, în cazul în care domnul președinte și-ar înfăptui această intenție, va trebui să interzică peste jumătate din populația țării. Un moment hazliu și trist în același timp”, a notat sociologul.

Sondajul a fost efectuat în perioada 18 noiembrie-5decembrie, pe eșantion de 1113 persoane din 82 de localități, reprezentativ pentru populația adultă a Republicii Moldova, cu excepția regiunii transnistrene. Eroarea maximă este +/- 2,8%.

  • arcadie barbarosie despre aderarea la ue sau uniunea eurasiatica.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.