CC a avizat pozitiv inițiativa de a introduce în Constituție vectorul european

Curtea Constituțională a avizat pozitiv proiectul de lege, înaintat de 36 de deputați, pentru modificarea și completarea Constituției, prin introducerea vectorului european, transmite IPN.

Președintele Curții, Tudor Panțâru, a declarat luni, 11 decembrie, că, examinând modificările propuse, Curtea amintește că aspirațiile Republicii Moldova de a stabili relații politice, economice, culturale și în alte domenii de interes comun cu țările europene și orientarea spre spațiul valoric democratic european au fost consfințite în actul de constituire a statului – Declarația de Independență.

„Curtea reține că, indiferent de rezultatul examinării acestor amendamente, orientarea spre spațiul valoric democratic european constituie un principiu cu valoarea constituțională”, a notat Tudor Panțâru.

Pornind de la cele menționate, Curtea a hotărât că proiectul de lege pentru modificarea și completarea Constituției este prezentată de subiectul autorizat. Totodată, proiectul nu încalcă limitele de revizuire impuse de dispozițiile constituționale.

Proiectul poate fi adoptat după cel puțin șase luni de la data prezentării inițiativei de modificare a Constituției. Prezentul aviz este definitiv și nu poate fi supus niciunei căi de atac.

Procedura de modificare a Constituției Republicii Moldova a fost inițiată de către Partidul Democrat.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.