Tratamentul oncologic va fi oferit şi în instituțiile medicale private

Serviciile medicale din domeniul oncologic vor fi acordate, începând cu 1 ianuarie 2018, şi în instituțiile medicale private. Deputații au votat în ședința de joi, 7 decembrie, în lectură finală modificări în acest sens la Legea ocrotirii sănătății, transmite IPN.

Proiectul prevede că serviciile medicale de profilaxie, diagnostic, tratament și supraveghere în domeniul oncologic vor fi acordate de către specialiști cu instruire în oncologie și hematologie din cadrul instituțiilor medico-sanitare publice și private.

Potrivit autorilor proiectului, în prezent, singura instituție medicală specializată în domeniu – Institutul Oncologic – este suprasolicitată. Prin posibilitatea oferită instituțiilor private să deservească pacienții oncologici va fi redus și fluxul pacienților care sunt nevoiți să plece la tratament în afara țării din cauza rândurilor mari acasă, dar și a utilajului care, din cauza suprasolicitării, se defectează frecvent. Or, în cazul în care o procedură nu este efectuată la timp, eficiența tratamentului se reduce la zero.

Modificările vizează şi instituirea Cancer-registrului național, care reprezintă un sistem complex de colectare, înregistrare și prelucrare a datelor legate de incidența, prevalența și mortalitatea prin cancer la nivel național. Acesta va cuprinde datele raportate de către instituțiile medico-sanitare publice și private. Cancer-registrul național va fi ținut de către Instituția Medico-Sanitară Publică Institutul Oncologic, în conformitate cu Regulamentul aprobat de Guvern.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.