Marș cu prilejul aniversării a 99-a de la unirea din 1918

Alianța pentru Centenar, reprezentată de organizațiile unioniste, desfășoară sâmbătă, 2 decembrie, un marș pentru a marca 99-a de ani la unirea din 1 decembrie 1918 și constituirea, ca rezultat, a statului unitar roman. Acțiunea va începe la ora 14.00, de la monumentul lui Ştefan cel Mare. Manifestanții vor mărșălui pe str. Bănulescu Bodoni, apoi vor coti pe str. Mateevici, vor trece pe lângă Academia de Teatru Muzică și Arte Plastice, acolo unde la 27 martie 1918 a fost votată unirea Basarabiei cu România. Apoi vor coborî pe Sfatul Țării până la bd. Ştefan cel Mare, vor coti spre scuarul Europei, unde vor desfășura un miting.

Ion Leaşcenco, președintele Blocului Unității Naționale „BUN”, a spus vineri, 1 decembrie, la o conferință de presă la IPN, că pentru Basarabia ziua de 1 decembrie, când este marcată Ziua Națională a României, este una importantă. Ion Leaşcenco a îndemnat cetățenii să vină la marș într-un număr cât mai mare. „Trebuie să spunem tuturor că viitorul Republicii Moldova este unul românesc și european. Trebuie să transmitem un mesaj de coeziune, de unitate tuturor cetățenilor Republicii Moldova, că noi ne dorim unirea. Este datoria noastră să ne implicăm și să ajungem la întregirea neamului românesc”, a spus Ion Leaşcenco.

„În țările dezvoltate a ieși în stradă și a-ți cere dreptul este ceva firesc. Din moment ce statul nostru pretinde a fi unul cu valori europene, trebuie să asculte vocea noastră atunci când avem o năzuință. Vă îndemn pe toți, cei care cred că Republica Moldova poate avea viitor doar alături de România, să ieșiți mâne, să veniți la monumentul lui Ştefan cel Mare”, a declarat vicepreședintele BUN, Oleg Chicu.

Vlad Bileţchi, președintele Asociației Obștești „UNIREA - ODIP”, a anunțat că în cadrul acțiunii vor fi distribuite panglici și drapele tricolore, calendare cu personalitățile marcante ale idealului românesc. „Ziua de 1 decembrie nu este o sărbătoare doar pentru români și pentru cei care îmbrățișează valorile românești. Este a tuturor”, a spus Vlad Bileţchi.

„Ne-am unit în centenar ca anul viitor să lucrăm împreună, să convingem oamenii că unirea este în beneficiul lor”, a spus Vitalie Prisăcaru, vicepreședinte Mișcării Civice „Tinerii Moldovei”.

Igor Budeanu, vicepreședintele Tinerii Moldovei a declarat că pentru anul viitor au pregătit un șir de acțiuni, pe care le vor anunța ulterior, astfel ca la sfârșitul anului 2018 să existe peste un milion de cetățeni ai Republici Moldova unioniști, alegători care să susțină unirea.

  • oleg chicu despre mars.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.