Înregistrate în regiunea transnistreană, confirmate la Chișinău

Faptele de stare civilă produse și înregistrate în stânga Nistrului și la Bender vor putea fi confirmate de către autoritățile competente ale Republicii Moldova, prin eliberarea de acte de stare civilă, în cazul în care înregistrarea lor a avut loc în condiții identice cu cele reglementare de cadrul legal moldovenesc. Un proiect de completare în acest sens a Legii cu privire la actele de stare civilă a fost votat de Parlament în prima lectură, joi, 23 noiembrie, transmite IPN.

Deputatul socialist Vladimir Ţurcan, președinte al Comisiei parlamentare pentru drepturile omului și relații interetnice, s-a referit la lipsa posibilității legale de a confirma faptele de stare civilă produse pe teritoriul necontrolat din stânga Nistrului şi Bender. Această problemă, spune deputatul, este semnalată de mulți locuitori ai zonei de securitate, care doresc să obțină cetățenia Republici Moldova. Actele emise de către autoritățile neconstituționale transnistrene nu sunt recunoscute de către autoritățile și instanțele judecătorești moldovenești la constarea faptelor care au valoare juridică.

Deputatul neafiliat Lilian Carp este de părere că prin promovarea acestei legi există riscul ca cetățenii străini, inclusiv persoane date în urmărire internațională, să poată obțină acte privind faptele de stare civilă produse și înregistrate în stânga Nistrului, ulterior în baza acestora să obțină cetățenie moldovenească.

Un alt deputat, liberalul Roman Boţan, a spus că proiectul este promovat în grabă, fără avizul Guvernului, Serviciului de Informații și Securitate, a altor instituții și nu a fost supus unei expertize judiciare. Potrivit deputatului, era necesară opinia partenerilor externi, deoarece documentul sporește riscul de securitate la frontieră. Deputații PL au părăsit sala de ședințe după ce a fost finalizată procedura de examinare a proiectului.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.