Numărul cererilor depuse de moldoveni la CEDO, în scădere

Numărul cererilor depuse la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) împotriva Republicii Moldova este în scădere. În perioada anilor 2011-2017, se înregistrează o reducere a cererilor depuse la Înalta Curte cu circa 10% anual. Agentul guvernamental la CEDO, Oleg Rotari, a declarat în cadrul audierilor organizate la comisia parlamentară de profil că în 2016 au fost depuse peste o mie de cereri, iar până în data de 1 octombrie anul curent, la Curte au ajuns 700 de cereri, transmite IPN.

În total, la CEDO au ajuns peste 15 mii de cereri din partea cetățenilor Republicii Moldova. 95% au fost declarate inadmisibile. În acest an, CEDO a pronunțat 13 hotărâri de condamnare, dintre care șapte se referă la cetățenii aflați în regiunea transnistreană, iar până la sfârșitul anului curent ar mai putea fi emisă o decizie, a precizat agentul guvernamental.

Totodată, Oleg Rotari a subliniat că Rusia a fost declarată responsabilă de încălcări în privința cetățenilor Republicii Moldova aflați în detenție în stânga Nistrului.

Cea mai mare problemă a Republicii Moldova rămân a fi condițiile proaste de detenție, mai exact, suprapopularea penitenciarelor. Fiecare deținut trebuie să aibă minimum 4 metri pătrați, acest drept nu este însă respectat în penitenciarele din țară. Mai mult de un sfert din condamnările Republicii Moldova sunt anume pentru condițiile de detenție.

În această ordine de idei, agentul guvernamental a precizat că recomandarea CEDO este de a „descriminaliza” Codul Penal, astfel încât măsură de privare de libertate, acolo unde este posibil, să fie înlocuită cu pedepse non-privative de libertate. Iar arestul preventiv să fie înlocuit cu arestul la domiciliu sau control judiciar.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.