Ex-viceministru al finanțelor, trimis pe banca acuzaților

Cauza penală de învinuire a fostului viceministru al finanțelor, Maria Cărăuș, în dosarul ce vizează acte de corupție, exprimate prin tentativa de trucare a unor licitații publice, a fost expediată în judecată. Dacă va fi recunoscută vinovată de comiterea corupției pasive și active, funcționara riscă o pedeapsă de la 7 la 15 ani de închisoare, cu amendă în mărime de la 8 la 10 mii de unități convenționale, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții publice sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 la 15 ani, transmite IPN.

Potrivit Procuraturii Generale, în vara acestui an, unul dintre viceminiștrii finanțelor, cunoscând că, printr-o hotărâre de Guvern, s-a dispus alocarea a 15 milioane lei din fondul de rezervă pentru consolidarea bazei tehnico-materiale a Spitalului Clinic Republican, ar fi încercat să convingă reprezentanții spitalului că transferul acestor bani depinde exclusiv de decizia ei. Funcționara a mai menționat că, pentru ca spitalul să beneficieze de suma menționată, trebuie să i se ofere o recompensă. De asemenea, viceministrul ar mai fi promis că poate favoriza alocarea suplimentară a unei sume similare pentru lucrările de reparație și renovare a instituției, decizia urmând a fi luată în perioada septembrie-octombrie 2017 când se va rectifica bugetul.

În continuarea intențiilor sale infracționale, viceministrul i-ar fi cerut reprezentantului Spitalului să favorizeze reprezentanții unor companii ce practică afaceri în domeniul construcțiilor la licitația publică ce urma să aibă loc pe 11 octombrie 2017. În schimbul desemnării acestora drept câștigători, demnitarul i-ar fi promis reprezentantului instituției o recompensă de 5% din suma alocată, iar 5% i-ar fi revenit ei. Conform estimărilor procurorilor, ceea ce reprezintă suma de 425 de mii lei.

În cadrul dosarului, au fost efectuate percheziții la domiciliile, automobilele, oficiile și birourile de serviciu ale viceministrului finanțelor, precum și ale reprezentanților agentului economic ce urmau să participe la licitație.

În prezent viceministrul se află în arest preventiv, fiind suspendată din funcție la solicitarea procurorilor. În privința reprezentanților agentului economic din domeniul construcțiilor, ce urma să participe la licitația publică din 11 octombrie 2017 procurorii au disjuns cauza penală în procedură separată, deoarece oamenii de afaceri pledează vinovați și au încheiat acord de recunoaștere a vinovăției.

Maria Cărăuș, care a activat în calitate de viceministru al finanțelor din 2010, pledează nevinovat.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.