Guvernul explorează mai multe inovații pentru a face sectorul public mai eficient

Guvernul Republicii Moldova, cu suportul partenerilor de dezvoltare, explorează mai multe inovații pentru a face sectorul public mai eficient, efectiv și centrat pe necesitățile cetățenilor, a declarat Lilia Palii, secretarul general al Guvernului, la deschiderea Forumului regional pentru inovații în guvernare, care are loc la Chișinău în perioada 14 – 16 noiembrie, transmite IPN.

Lilia Palii a spus că Republica Moldova se află încă la etapa de început în ceea ce privește implementarea metodelor inovative în reformarea sectorului public, dar continuarea în ritmul în care se desfășoară acest proces va aduce într-un viitor apropiat rezultate bune. În lucru este Strategia Națională „Moldova 2030”, unde sunt aplicate o serie de instrumente inovative de ultimă generație.

Potrivit Liliei Palii, cele trei elemente asupra cărora autoritățile își concentrează eforturile sunt: dezvoltarea serviciilor publice moderne, centrate pe cetățeni, aplicarea abordării experimentale înainte de implementarea politicilor publice și, trei – dezvoltarea unor mecanisme noi pentru atingerea mai rapidă a rezultatelor.

Dafina Gercheva, coordonator rezident ONU și reprezentant PNUD în Moldova, a remarcat faptul că aplicarea bunelor practici inovative în modernizarea serviciilor aduce beneficii societății și contribuie la realizarea angajamentelor guvernelor din regiune în implementarea reformelor. Tehnologiile avansate și democratizarea politicilor publice sunt factori care pun presiune pe guverne, ca acestea să facă faţă necesităților cetățenilor.

Peter Kazimir, ministru al finanțelor în Slovacia, a spus în discursul rostit la deschiderea forumului, că inovațiile adesea sunt definite ca soluții noi pentru problemele vechi. Inovațiile sunt un instrument care poate să ajute orice sector aflat în schimbare. „Trebuie să livrăm aceste inovații la nivel guvernamental. Noi adesea uităm care sunt valorile acestor inovației. Abilitarea lor este foarte importantă pentru servicii guvernamentale bune”, a declarat Peter Kazimir.

Forumul regional pentru inovații în guvernare este la a patra ediție. La eveniment participă reprezentanți ai 20 de țări din Europa de Est și Asia Centrală. Forumul este organizat de Laboratorul de Inovații Sociale (MiLab),  în parteneriat cu PNUD, Cancelaria de Stat și UN Women.

  • lilia palii despre inovatii in dezvoltarea serviciilor publice.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.