Noul ministru al apărării: Avem ca și scop să ne întărim pozițiile

Noul ministru al apărării, Eugen Sturza, caracterizează actuala stare de lucru de la minister ca fiind una cu multe probleme, cu un buget auster și cu strategii neaprobate. În cadrul unui interviu pentru Europa Liberă, Eugen Sturza a amintit că recent Guvernul a aprobat Strategia Națională de Apărare, care stipulează cum trebuie să fie modernizată Armata Națională, cum trebuie să arate securitatea statului Republica Moldova, transmite IPN.

Potrivit ministrului, Strategia a fost scrisă împreună cu partenerii din NATO, SUA și UE. Prevede acțiuni prompte pentru cazuri de criză și stipulează cum trebuie să progreseze Republica Moldova pe segmentul apărării și câți bani trebuie pentru sistemul apărării. „Domeniul securității începe să devină prioritate. Strategia militară, care vine imediat după această Strategie Națională a Apărării, ne permite să ne planificăm o dezvoltare a Armatei Naționale, să atragem mult mai multe fonduri și asistență externă de la partenerii străini”, a menționat Eugen Sturza.

Ministrul mai spune că nu putem vorbi despre o neutralitate clasică, cu referire la Republica Moldova, așa cum este stipulat în Constituție, atât timp cât avem o armată străină pe teritoriul țării. „Noi avem ca și scop să ne întărim pozițiile. Atât timp cât staționează armata rusă pe teritoriul Republicii Moldova, vă spuneam că noi trebuie să dezvoltăm capacitățile Armatei Naționale. Mă refer și la participarea militarilor noștri în misiuni internaționale”, a remarcat ministrul.

Eugen Sturza mai spune că integrarea în NATO și UE nu este un proces militar, ține de dezvoltarea țării. Experiența arată că neapartenența la un bloc militar cum este NATO nu poate garanta securitatea unei țări. Potrivit ministrului, NATO pentru Moldova înseamnă proiecte de evacuare a pesticidelor, proiecte sociale, militare și de infrastructură. Despre oficiul de legătură NATO, care urmează să fie deschis la Chișinău, Eugen Sturza a comunicat că va fi inaugurat foarte curând și va permite o comunicare mai bună și mai intensivă cu NATO.

Despre legătura cu președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, care a refuzat să semneze decretul privind numirea lui în funcția de ministru al apărării, Eugen Sturza a declarat că șeful statului rămâne comandantul suprem al Armatei Naționale. „Anul 2018 va fi un an în care Armata Națională va arăta deja altfel. Din 2018, situația în Armata Națională va fi pe un trend ascendent permanent”, promite ministrul apărării.

Eugen Sturza mai spune că una din prioritățile sale pentru sistemul de apărare este promovarea sistemului mixt al Armatei Naționale, majorarea numărului militarilor prin contract și micșorarea numărului militarilor în termen. Despre prima vizită în calitate de ministru al apărării, Eugen Sturza spune că o va face la Bruxelles, la Cartierul NATO și apoi la București. Întrebat dacă va ajunge şi la Moscova, acesta a răspuns că va vedea.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.