PCCOCS: Proca a acceptat, cu bani, să indice un alt comanditar al omorului lui Gorbunțov

Omorul lui Gherman Gorbunțov a fost comandat de liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi, iar executorul, Vitalie Proca, ar fi trebuit ulterior, contra unei sume, să numească un alt comandidar – pe Vlad Plahotniuc. Schema organizării tentativei de omor a omului de afaceri Gherman Gorbunțov a fost descrisă marți, 31 octombrie, la o conferință de presă convocată de Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PC COCS), transmite IPN.

Procurorii PCCOCS au audiat patru persoane implicate în transmiterea sumei de 200 de mii de euro către rudele lui Vitalie Proca. Potrivit declarațiilor persoanelor audiate, 200 de mii de euro este avansul din suma totală de 600 de mii de euro pentru care Vitalie  Proca urma să execute un scenariu regizat, de către Renato Usatîi. „Învinuiții în cadrul urmăririi penale au declarat că pentru suma de 600 de mii de euro Proca este de acord și pregătit să declare într-un interviu sau într-o audiere oficială că omorul lui Gherman Gorbunțov a fost comandat de către Vladimir Plahotniuc”, a spus procurorul pe caz Lilian Bacalîm.

Potrivit adjunctului procurorului-șef al PCCOCS, Vitalie Busuioc, Ion Druță, unul dintre organizatori, și-a recunoscut vina. În urma audierilor, dar și a altor dovezi acumulate, s-a stabilit că în anii 2011-2012, Renato Usatîi a organizat un grup criminal, alcătuit din moldoveni și cetățeni ai altor state, având drept scop să îl deposedeze pe Gorbunțov de proprietățile pe care le avea, iar după aceasta să îl lichideze.

În toamna anului 2011, la Ion Druță a venit un cunoscut, pe nume Oleg Timoșenco, acuzat de crime grave în Moldova, Ucraina și Rusia și cumnatul său, Ghenadie Vechiu. Cei doi, la indicația lui Renato Usatîi, urmau să identifice unde se află Gherman Gorbunțov. Renato Usatîi le-ar fi promis executorilor 10% din suma de 300 de milioane de dolari pe care ar fi obținut-o de la Gorbunțov. După dobândirea prin înșelăciune şi abuz de încredere de la Gherman Gorbunţov a 81,73% din acţiuni din pachetul total al BC „Universalbank” SA, de către reprezentanţii companiei „Mep Grup Ltd” Seychelles (zonă off-shore), la indicația lui Renato Usatîi, este ucis bodyguardul lui Gobunțov. Ultimul părăsește Moldova și se stabilește la Londra.

Pentru a realiza crima în Marea Britanie, Druță îi propune lui Proca 200 de mii de dolari, achitându-i 50 de mii de dolari avans. Tentativa de omor nu i-a reușit lui Proca și acesta a revenit în Republica Moldova, iar la 7 februarie 2013, Proca este reținut în Rusia. În octombrie 2015, Druță este condamnat pe teritoriul Republicii Moldova la 20 de ani de închisoare, iar în aceeași perioadă de timp dispare fără urmă Oleg Timoșenco și în martie 2016 Ghenadie Vechiu.

Potrivit oamenilor legii, în legătură cu acest caz a fost solicitată extrădarea lui Usatîi din Rusia, iar în septembrie anul acesta autoritățile ruse au refuzat să o facă, pe motiv că Usatîi este și cetățean rus. Acesta totuși rămâne în urmărire internațională. Procurorii au mai spus că, rușii blochează audierea lui Vitalie Proca, deținut într-un penitenciar din România.

  • lilian bacalim despre scenariul lui renato usatai.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE