Șapte persoane, trimise în judecată pentru implicare în pregătirea omorului liderului PDM

Procurorii au trimis în instanța de judecată dosarul de învinuire a șapte persoane de implicare în pregătirea omorului liderului PDM Vlad Plahotniuc. Vitalie Busuioc, adjunctul procurorului-şef al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS), a declarat în cadrul unei conferințe de presă că cei șapte se află în stare de arest. Mai sunt și alte persoane care se află în arest în cauza vizată,  dar în privința lor materialele nu au fost expediate încă în instanță. Procurorul a prezentat și schema tentativei de omor, în care au fost implicate 13 persoane, transmite IPN.

Vitalie Busuioc a spus că, începând cu octombrie 2016, au fost documentate acțiunile unui grup criminal organizat din Ucraina, care se pregătea să comită omorul liderului PDM, Vlad Plahotniuc. Autoritățile din Ucraina, care aveau în vizor grupul criminal, au transmis organelor de drept din Moldova informația că membrii grupării intenționează să se deplaseze pe teritoriul Republicii Moldova pentru a comite un omor la comandă. La momentul transmiterii informației nu se cunoștea cine este ținta și nici comanditarul. În urma desfășurării măsurilor speciale de investigație, s-a aflat cine este ținta atacului, fiind efectuate mai multe percheziții și reținute persoanele bănuite.

Potrivit procurorul membrii grupului criminal au acționat la indicația lui Grigore Caramalac, cunoscut în lumea criminală ca „Bulgaru”. La etapa inițială, din grup făceau parte apropiați de-ai lui Caramalac și vicepreședintele Fondului Internaţional de Ajutorare a Veteranilor şi Invalizilor de Sport, Valeriu Zabolotnîi. Aceștia au atras pentru comiterea omorului un locuitor al regiunii transnistrene, anterior condamnat. Acesta și-a dat seama că nu va reuși să execute singur comanda și a apelat la un locuitor al Ucrainei. Acesta a atras în cadrul grupului alte două persoane.

Pe perioada anului 2016, membrii grupului criminal au traversat ilegal frontiera de stat de trei ori, venind la Chișinău pentru a stabili obiectul țintei atacului, itinerarul, căile de acces și de retragere etc. În aprilie anul curent, au mai fost atrase alte două persoane pentru executarea nemijlocită a atacului.

Procurorul a mai comunicat că Valeriu Zabolotnîi a asigurat introducerea ilegală în țară a patru unități de aruncătoare de grenadă, două pistoale cu amortizor, elemente de deghizare și muniții. Acestea se păstrau la subsolul casei în care locuia unul din membrii grupului. Tot la indicația acestuia, a fost închiriat un apartament în sectorul Botanica al capitalei unde erau cazați cei care urmau să comită omorul lui Plahotniuc. De asemenea, Zabolotnîi a organizat și procurarea unei mașini, cu numere poloneze, cu care membrii grupării urmau să iasă din țară după comiterea omorului.

Nouă persoane dintre cele reținute au făcut declarații, o parte și-au recunoscut faptele, altele – parțial. În urma audierilor, s-a aflat că executorii urmau să primească 200 de mii de dolari, dar nu se cunosc sumele deja primite.

Procurorii au cerut mandat de arest pe numele lui Grigore Caramalac, pe un termen de 30 de zile, acesta fiind dat în urmărire internațională. PCCOCS va forma o comise rogatorie pentru extrădarea acestuia din Rusia, însă o asemenea solicitare înaintată anterior a fost refuzată, deoarece acesta deține și cetățenia Federației Ruse.
 

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.