Olga Coptu: Statul trebuie să răspundă la necesitățile imigranților care revin în țară

Statul trebuie să răspundă la necesitățile imigranților moldoveni care revin în țară. Pentru aceasta, trebuie să creeze condiții propice de dezvoltare. Declarații în acest sens a făcut Olga Coptu, șefa Biroului Relații cu Diaspora, în cadrul emisiunii „Geopolitica” de la postul de televiziune Noroc TV, transmite IPN.

Olga Coptu susține că pentru a crea un mediu atractiv pentru persoanele care vor să revină în Patrie, în acest proces trebuie să fie antrenate toate instituțiile statului. „Mulți oameni rămân peste hotare pentru că se bucură de o asigurare medicală, socială care nu le-ar fi asigurată la aceeași calitate în Republica Moldova”, spune Olga Coptu.

Migranții moldoveni care își doresc să revină în țară, trebuie sprijiniți, iar celor care rămân peste hotare, trebuie să li se asigure respectarea drepturilor. Potrivit ei, pentru copiii imigranților moldoveni, ar putea fi create clase de studii, în care să se lucreze cu ei suplimentar pentru a-i ajuta să se integreze în societate.

Oleg Chicu, migrant moldovean în Italia, spune că în mare parte tinerii moldoveni nu își doresc să revină în Republica Moldova. Unii dintre ei s-au născut peste hotare, alții au plecat la vârste fragede, mulți însă își văd viitorul acolo și nu sunt atrași de ideea revenirii în țară, spune Oleg Chicu.

În data de 8 octombrie, Guvernul a aprobat o hotărâre cu privire la mecanismul de coordonare a politicii de stat în domeniul diaspora, migrație și dezvoltare. Acest mecanism instituie persoane responsabile de diasporă în fiecare localitate din Republica Moldova. Scopul este de a asigura implementarea eficientă a politicii în domeniu și de a contribui la sporirea efectelor pozitive și reducerea efectelor negative ale migrației.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.