Procurorii în ședințele de judecată – cu mantii și fără mantii

Deși din 1 ianuarie 2017, procurorii sunt obligați să poarte mantie în timpul ședințelor de judecată, totuși, nu toți acuzatorii de stat respectă această normă sau nu toți dispun de ținuta vestimentară obligatorie. În prezent, în jur de 50 de mantii încă se află în proces de confecționare, iar acest număr urmează să acopere necesarul de circa 10%. Conducerea Procuraturii Generale dă asigurări că până la mijlocul lunii decembrie, toți procurorii vor fi asigurați cu mantii.

Adjunctul procurorului general, Mircea Roșioru, care este și președintele Consiliului Superior al Procurorilor, a declarat pentru IPN că de la începutul anului și până în prezent au fost confecționate 520 de mantii, iar în acest sens din bugetul procuraturii au fost alocați peste 700 de mii de lei. Astfel, din numărul total de 720 de procurori, peste 30 de locuri sunt actualmente vacante. Alți 45 de procurori sunt suspendați din funcție din diferite motive, iar în jur de 60 de procurori, care activează în cadrul Procuraturii, se ocupă de politici și nu au nevoie de facto de mantii pentru că nu merg în instanță. Respectiv, cele 50 de mantii care sunt în proces de confecționare, va acoperi numărul necesar, iar toți procurorii vor dispune de ținuta vestimentară prevăzută de lege, lucru care urmează să se întâmple până la mijlocul lunii decembrie.

Mircea Roșioru a menționat că asigurarea procurorilor cu mantii a durat din cauza aprobării tardive a Regulamentului privind stabilirea modelului și a însemnelor distinctive ale ținutei vestimentare a procurorilor. Acesta a fost aprobat cu întârziere – pe 22 decembrie 2016, adică cu o săptămână până la intrarea în vigoare a obligativității de a purta mantie în instanță. Președintele CSP menționează că un alt motiv pentru care procurorii nu au reușit să se prezinte la ședințele de judecată în mantie chiar de la 1 ianuarie 2017, este și durata procedurilor de achiziție. Însă din luna mai, în proporție de aproape 90%, procurorii au fost asigurați cu mantii.

Mantia procurorului, spre deosebire de cea a avocaților și a judecătorilor din instanțele de fond și apel care este neagră, este de culoare bleumarin mat. De asemenea, acuzatorii de stat poartă în piept insigna Procuraturii Generale. Prețul pentru o unitate este 1400 de lei. Ținuta vestimentară se pune la dispoziția procurorului în mod gratuit, iar termenul de folosință a unei mantii este de cinci ani.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.