Depresiile – lider pe lista cauzelor de boli și dizabilități la nivel mondial

Stresul profesional, conflictul de muncă-viață, hărțuirea și violența persistă și se ridică la costuri sociale nepermis de mari. În consecință, în cazul depresiilor, devenite lider pe lista cauzelor de boli și dizabilități la nivel mondial, cei care suferă de ele sau de alte tulburări mintale se pot simți incapabili să muncească sau devin mai puțin productivi. Centrul Național de Sănătate Publică precizează că, statistic, una din patru persoane mature suferă de anumite probleme asociate sănătăţii mintale. Concomitent, una din cinci persoane din cele angajate se confruntă la locurile de muncă cu stări afectate pentru sănătatea ei mintală, transmite IPN.

Anual, la 10 octombrie, este marcată Ziua Mondială a Sănătății Mintale, iar în acest context, specialiștii avertizează că suprasolicitarea și complexitatea sporită a muncii, presiunea timpului, remunerarea inechitabilă, satisfacția scăzută la locul de muncă, şi alţi factori generatori ai depresiei, condiţionează prezenţa neproductivă sau absența angajatului de la locul de muncă.

Există o serie de probleme de sănătate mintală ce pot surveni într-un mediu de lucru deficient: Sindromul de ardere profesională (burnout syndrome): o stare de epuizare fizică, psihică și emoțională produsă de stresul prelungit, fiind o consecință a dezechilibrului dintre cerințe, resurse și gradul de satisfacție profesională. Depresia și anxietatea produc la nivel global un trilion de dolari în costuri legate de productivitatea muncii. Hărțuirea și brutalizarea la locul de muncă sunt probleme raportate frecvent, cu impact major asupra sănătății mintale a angajaților.

Statistica europeană arată că din cauza depresiei lipsesc de la locul de lucru 10 % din angajați, iar fiecare episod al depresiei, asistat de simptome de dificultăți de concentrare, în luarea deciziilor și de memorare, echivalează în medie cu pierderea a 36 de zile lucrătoare.

Datele Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale arată că în Republica Moldova locuiesc circa 60 de mii persoane cu probleme de sănătate mintală, dintre care circa 28 de mii au grad de dizabilitate. În țară sunt 182 de medici psihiatri, adică cinci psihiatri la 100 mii de populaţie. În întreaga țară, funcționează 36 de Centre Comunitare de Sănătate Mintală (CCSM), dintre care cinci municipale.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.