CSM a aprobat Regulamentul privind modul de publicare a hotărârilor judecătorești

Consiliul Superior al Magistraturii a aprobat în ședința de marți, 10 octombrie, Regulamentul privind modul de publicare a hotărârilor judecătorești pe portalul național al instanțelor de judecată și pe pagina web a Curții Supreme de Justiție. Regulamentul a fost propus de către Curtea Supremă de Justiție, transmite IPN.

Potrivit Regulamentului, publicarea hotărârilor judecătorești pe portalul național al instanțelor de judecată sau, după caz, pe pagina web a Curții Supreme de Justiție poate fi limitată în interesul moralității, al ordinii publice ori al securității naționale, sau cu scopul protecției vieții private a părților la proces, sau în măsura considerată absolut necesară de către instanță când, în împrejurări speciale, s-ar aduce atingere intereselor justiției.

Lista cauzelor fixate pentru judecare se va publica pe pagina web a instanței judecătorești, dar și într-un loc accesibil publicului, cu cel puțin trei zile înainte de data ședinței de judecată, indicându-se numărul dosarului, numele judecătorului (judecătorilor) care examinează cauza, data, ora și locul desfășurării ședinței, numele părților, obiectul cauzei, precum și date referitoare la publicitatea ședinței de judecată. Informațiile privind lista cauzelor fixate pentru judecare vor fi radiate de pe pagina web după desfășurarea ședinței de judecată.

Toate hotărârile judecătoriilor și ale Curților de Apel se vor publica pe portalul național al instanțelor de judecată după introducerea acestora în Programul Integrat de Gestionare a Dosarelor. Hotărârile Curții Supreme de Justiție se publică pe pagina ei web după ce este parcursă aceeași etapă. Accesul la hotărârile judecătorești publicate pe pagina web a instanțelor judecătorești este gratuit și nu presupune nicio formă de înregistrare.

În hotărârile judecătorești publicate numele părților la proces nu va fi anonimizat, cu unele excepții. Vor fi anonimizate întotdeauna numele minorilor, dar și patronimicul persoanelor. Excepție fac procesele penale sau contravenționale unde minorii au calitatea de autor, instigator sau complice. În aceste cazuri numele nu va fi anonimizat.

Vor fi ascunse întotdeauna următoarele categorii de date cu caracter personal: locul şi data naşterii persoanelor, domiciliul și/sau reședința acestora, numărul de telefon, codul personal (IDNP), datele despre starea de sănătate (indiferent de maladia pe care o au), datele bancare, numărul de înmatriculare a automobilului, codul personal de asigurare medicală, codul personal de asigurare socială, precum și alte date, în conformitate cu Legea privind protecția datelor cu caracter personal.

Regulamentul va intra în vigoare din momentul publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.