Săptămâna Voluntariatului a început cu o oră de muncă la stația de sortare a deșeurilor

Cea de-a XI-a ediție a Săptămânii Voluntariatului a început cu o oră de muncă neremunerată, în folosul comunității, la „ABS” Stația de sortare a deșeurilor de la Bubuieci. Câteva zeci de persoane și membri ai organizațiilor non-guvernamentale au ajutat angajații întreprinderii să separe deșeurile. Prin această acțiune organizatorii doresc să accentueze necesitatea sortării și a reciclării deșeurilor și să promoveze o implicare mai activă a autorităților în rezolvarea problemei deșeurilor municipale, transmite IPN.

Antoniţa Fonari, directoarea Platformei pentru Cetățenie Activă și Parteneriat pentru Drepturile Omului, membră a Coaliției pentru promovarea legii și activităților de voluntariat, a spus că, în prezent, la nivel național, activitățile de voluntariat sunt extinse. În Săptămâna Voluntariatului, practic în fiecare localitate sunt organizate activități în care oamenii se implică spre binele comunităților. „Oamenii se unesc ca să rezolve o problemă, să creeze ceva împreună”, a menționat activista.

Scopul este de a arăta că voluntariatul înseamnă coeziune socială, care poate încuraja schimbarea lucrurilor la nivel legislativ. „Anul acesta s-a făcut foarte multă politică din gunoiul din zonă. S-a tot speculat cine s-ar face vinovat de această stare de lucruri. Ne-ar interesa ca oamenii de la conducere să zică: Haideţi să vedem ce se întâmplă, cum putem să rezolvăm şi ce putem face ca deșeurile să nu ne inunde”, a spus Antoniţa Fonari.

În paralel cu voluntarii care au lucrat cot la cot cu angajații întreprinderii, alți voluntari - persoane cu abilități locomotorii reduse -, din cadrul Asociației „Motivație”,  au participat la un atelier de informare despre procesul de sortare a deșeurilor. Victoria Boţan, specialistă în relații cu publicul în cadrul Asociației „Motivație”, a spus că informațiile acumulate vor fi promovate în mediul online, prin mesaje motivaţionale, pentru a face oamenii să înțeleagă necesitatea sortării deșeurilor. „Atunci când ajuți la sortarea deșeurilor, înțelegi cât este de dificil acest lucru şi conștientizezi că este mai bine să știi cum să sortezi, să fii un cetățean activ și să ai grijă de mediu”, a menționat Victoria Boţan.

Ina Coșeru, președinta Centrului Național de Mediu, a amintit că în luna decembrie intră în vigoare Legea cu privire la deșeuri, care obligă toți cetățenii Republicii Moldova să colecteze separat deșeurile.

În perioada 2-8 octombrie, autoritățile publice, organizațiile societății civile, grupurile de inițiativă și alții se vor implica în campanii de sensibilizare, dezbateri, precum și acțiuni de caritate, salubrizare, instruiri etc. Toate – în contextul Săptămânii Naționale a Voluntariatului 2017. Evenimentul este organizat de către Coaliția pentru promovarea legii și activităților de voluntariat și este susținut prin proiectul ,,SNV 2017 - Hai în gașca voluntarilor” din cadrul Programului de Granturi 2017 al organului central responsabil de tineret și sport din cadrul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.