Petiție: Nu secretizării banilor acumulați din contribuțiile cetățenilor pentru poliță

Guvernul și Parlamentul trebuie să facă publice rapoartele financiare privind modul în care sunt cheltuiți banii contribuabililor la asigurarea obligatorie de asistență medicală. Or, se știe că doar angajații și patronii contribuie la acest fond cu 9% lunar, bani care sunt alocați ulterior prestatorilor de servicii medicale pentru acordarea asistenței medicale populației. O solicitare în acest sens se regăsește într-o petiție online, inițiată de către Centrul pentru Politici și Analize în Sănătate.

Semnatarii petiției cer desecretizarea rapoartelor financiare ale Companiei Naționale de Asigurări în Medicină și ale prestatorilor de servicii medicale privind cheltuirea banilor acumulați din contribuțiile cetățenilor pentru polița medicală. Potrivit lor, deși în fiecare an se acumulează tot mai mulți bani publici în sănătate (peste șase miliarde de lei în 2017), calitatea serviciilor medicale prestate nu devine mai bună, iar oamenii nu știu pentru ce au fost cheltuiți banii lor. Din contra, domeniul stagnează, iar încrederea populației în acest sistem, conform sondajelor, e în cădere liberă.

În petiție se menționează că, cu toate că există o listă impresionantă de servicii medicale de care pot beneficia persoanele asigurate, 70% dintre moldoveni cred că polița de asigurare medicală nu-și merită banii. „Am constatat că nici CNAM și nici prestatorii de servicii medicale nu prezintă public niciun raport financiar detaliat al veniturilor și cheltuielilor pentru serviciile prevăzute în contractele de acordare a asistenței medicale. Astfel, noi, cetățenii Republicii Moldova, cerem expres ca rapoartele financiare ale CNAM și ale prestatorilor de servicii medicale, privind cantitatea serviciilor, sumele alocate și cheltuite, să fie publicate pe pagina oficială web a CNAM și a instituțiilor medicale și farmaceutice, or, banii sunt ai cetățenilor și nicidecum ai autorităților și instituțiilor”, se spune în petiție.

Semnatarii insistă pe faptul că autoritățile publice sunt obligate să ofere informații despre cheltuirea acestor bani publici oricărui cetățean al statului Republica Moldova. Semnatarii mai menționează că doresc să ia parte la luarea deciziilor, așa cum e firesc să se facă într-un stat care pretinde că e democratic și pe care îl interesează problemele cetățenilor.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.