Președintele raionului Dubăsari a fost eliberat, fără dreptul de a părăsi țara

Președintele raionului Dubăsari, Grigore Policinschi, a fost audiat în prezența apărătorilor săi, după care procurorii au emis ordonanța de eliberare a acestuia, fiind-i aplicată măsura preventivă –  obligarea de a nu părăsi țara. Procuratura Anticorupție i-a înaintat oficial învinuirea data de 28 septembrie.  Grigore Policinschi a fost reținut cu o zi mai devreme, pentru abuz de serviciu și cauzarea daunelor în proporții considerabile intereselor publice, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă al Procuraturii Generale, probele acumulate de procurori arată că timp de mai mulţi ani, începând cu 2014, contrar normelor legale, președintele raionului Dubăsari a încheiat cu o întreprindere contracte privind achiziționarea, prin procedura cererii-ofertelor de prețuri, în lipsa a cel puțin trei ofertanți, a serviciilor de alimentare şi cazare, prejudiciind bugetul local cu 439 de mii de lei.

O altă învinuire care i se aduce este că a dispus acțiuni care au dus nejustificat la majorarea salariului lunar al președintelui raionului cu 1296 lei, iar a vicepreședinților – cu 1100 lei, în total prejudiciul cifrându-se la circa 55 de mii de lei.

Grigore Policinschi mai este acuzat că ar fi emis ilegal peste 65 de dispoziții privind acordarea ilegală a diferte suplimente, sporuri prime la salariu şi cadouri, prin care a cauzat un prejudiciu în proporţii deosebit de mari bugetului Consiliului raional Dubăsari.

Pe lista acuzațiilor este și faptul că a aprobat în mod ilegal achitarea plăţilor sub formă de sporuri la salariu de funcţie pentru păstrarea secretului de stat pentru șapte angajaţi, prejudiciind bugetul Consiliului cu peste 47 de mii de lei.

Totodată, în urma acţiunilor de urmărire penală şi a măsurilor speciale de investigații efectuate din momentul reținerii funcționarului, a fost iniţiat un proces penal privind prejudicierea prin neglijenţă a bugetului Consiliului raional în sumă de peste 700 de mii de lei, deoarece nu au fost întreprinse acţiuni de încasare a plăţii de arendă pentru folosirea de către societatea comercială SRL „Casa pescarilor” a bunurilor imobile amplasate pe un teren cu suprafaţa de 2,3 ha.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.