Primul dicționar rus-român de argou și expresii colocviale este lansat la Chişinău

Primul dicționar rus-român de argou și expresii colocviale este lansat la Chişinău astăzi, 1 septembrie, de către Inga Druţă, cercetător ştiinţific, doctor habilitat în filologie, director al Centrului de Terminologie din cadrul Institutului de Filologie al Academiei de Ştiinţe. Solicitată de IPN, autoarea dicţionarului a spus că era nevoie de el pentru că, în prezent, foarte mulţi cetăţeni, în special tinerii, folosesc elemente de argou ruseşti, după ce urmăresc filme şi programe ruseşti.

„Acest dicţionar, cred eu, va fi util traducătorilor. Noi am văzut că este nevoie de el atunci când am monitorizat subtitrarea filmelor câţiva ani în urmă privind corectitudinea limbii vorbite la televizor. Atunci când privim filmele subtitrate la noi în Republica Moldova, observăm că se folosesc multe elemente argotice, care fie nu sunt înţelese de către traducători, fie sunt traduse uneori cu sensul opus”, a spus Inga Druţă.

Lucrarea conține termeni proveniți din limbajul infractorilor, denotând mentalitatea lumii interlope, elemente de jargon din domenii cum ar fi armata, sportul, lumea spectacolelor de divertisment, mediul politic, comunicarea pe internet etc. Totodată conţine cuvinte tabu, care au dreptul la atestare lexicografică, fiind extrem de frecvente în limba vorbită, termeni proveniți din limbajul adolescenților, studenţilor, elevilor etc.

Dicţionarul rus-român de argou și expresii colocviale a fost editat cu sprijinul Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării în volum de 500 de exemplare, dintre care 300 vor fi oferite bibliotecilor din ţară, iar 200 sunt puse în vânzare în librării.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.