Consilier al Ambasadei Ucrainei la Chișinău: Nu a fost un cadou regimul fără vize cu UE

Ucrainenii au meritat regimul liberalizat de vize ca urmare a muncii depuse de către guvernarea de la Kiev, care a avut de îndeplinit peste 100 de acțiuni solicitate de Uniunea Europeană. Declarația a fost făcută la o conferință de presă de către Mihail Harișin, consilier pe probleme consulare al Ambasadei Ucrainei la Chișinău, transmite IPN.

Potrivit angajatului misiunii diplomatice, liberalizarea regimului de vize cu UE, din 11 iunie anul curent, reprezintă un eveniment istoric în continuarea parcursului european al Ucrainei. „Nu a fost un cadou regimul liberalizat de vize. Ucraina a depus efort şi a realizat 104 condiții, iar reformele continuă pentru a face parte cât mai curând din familia europeană, din care am fost excluși fără voia noastră acum 350 de ani”, a mai spus Mihail Harișin.

În aceeași conferință de presă, ambasadorul Ungariei la Chişinău, Mátyás Szilágyi, a spus că Ungaria şi Ucraina au relații istorice frumoase. Ungaria se străduie să facă mai multe acțiuni cu caracter umanitar în Ucraina, astfel ca relațiile bilaterale să se dezvolte cât se poate mai bine. Oficialul ungar a subliniat în acest context că 700 de copii ai căror părinți au decedat în conflictul armat din Ucraina se vor odihni în această vară în Ungaria.

De asemenea, Mátyás Szilágyi, a menționat că timp de zece ani de la fondare, prin Centrul comun de vize din cadrul Ambasadei Ungariei la Chișinău a fost asigurat serviciul consular şi de vize atât pentru cetățenii moldoveni, cât şi pentru cetățenii Ucrainei stabiliți în Moldova. „Facem mult pentru a asigura într-un viitor mai precis realizarea perspectivei integrării europene a Ucrainei şi Moldovei, deziderat important pentru toţi”, a mai spus diplomatul ungar.

Odată cu liberalizarea regimului de vize cu statele UE, cetățenii ucraineni se vor putea deplasa pe teritoriul UE fără viză, fără dreptul de a munci, pentru o perioadă nu mai mare de 90 de zile în jumătate de an.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.