Activităţile ombudsmanului în anul 2016

În anul 2016, Oficiul Avocatul Poporului s-a sesizat din presă în 30 de cazuri în care au fost semnalate anumite nereguli privind respectarea drepturilor omului. Despre aceasta a discutat ombudsmanul Mihail Cotorobai în cadrul unei întâlniri informale cu jurnaliştii, transmite IPN.

Printre cele mai importante sesizări din oficiu sau luări de atitudine au fost menționate reacţia ombudsmanului la cazul Baştovoi în care s-a atenţionat asupra situaţiei create în sistemul medicinii de urgenţă, reacţia în legătură cu elaborarea proiectului de lege numită Big Brather care prevedea cenzurarea internetului şi a corespondenţei. Urmare a luării de atitudine şi a recomandărilor Ombudsmanului,  proiectul respectiv a fost transmis spre expertizare instituţiilor europene.

Un alt caz menţionat a fost reacţia la semnalele apărute în presă privind crearea de impedimente pentru participarea unor persoane din raioanele ţării la manifestaţiile de protest organizate de Platforma DA. De asemenea, pe parcursul anului, ombudsmanul a emis o reacţie la asumarea de către Guvern a răspunderii pentru pachetul de legi cu privire la sistemul bancar şi o reacţie la neregulile admise în turul doi de scrutin prezidenţial – eşuarea statului de a asigura dreptul constituţional la vot moldovenilor din diasporă.

Vorbind despre situaţia în domeniul drepturilor omului în anul 2016, Mihail Cotorobai a reafirmat îngrijorările majore ale ombudsmanului legate de respectarea dreptului de acces la justiţie, la protecţie socială şi la un trai decent, la ocrotirea sănătăţii, la apă şi sanitaţie, condiţiile precare de detenţie şi respectarea drepturilor persoanelor cu dizabilităţi.

Direcţiile prioritare ale activităţii Oficiului Avocatului Poporului pentru anul viitor vor fi promovarea şi protecţia drepturilor persoanelor cu dizabilităţi, combaterea torturii şi relelor tratamente, promovarea drepturilor copilului şi a dreptului la ocrotirea sănătăţii. O direcţie nouă în activitatea Ombudsmanului va fi cea de prevenire a corupţiei prin pârghiile de care dispune avocatul poporului: prin acţiuni de promovare, organizarea activităţilor cu mesaj anticorupţie şi care să explice legătură dintre acest fenomen negativ şi violarea drepturilor omului, editarea şi distribuirea materialelor informative la această temă.

Avocatul poporului le-a acordat jurnaliştilor diplome. Pentru merite deosebite în promovarea drepturilor omului şi cooperare eficientă cu Oficiul Avocatului Poporului în anul 2016, diplome au primit jurnaliştii de la Asociaţia Presei Independente, Agenţia de presă IPN şi de la postul de televiziune Canal Regional.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.