Bibliotecile din ţară stabilesc parteneriate

Bibliotecile din ţară au posibilitatea să lege parteneriate în diverse domenii pentru a deveni nu doar spaţii de lectură, dar şi centre de instruire. Cu această ocazie, la Chişinău a fost organizat primul Târg al Partenerilor Bibliotecilor „Creăm punţi spre dezvoltare: Bibilioteca modernă”. Evenimentul se înscrie în campania naţională de sensibilizare privind bibliotecile publice „Ne vedem la bibliotecă!”, lansată în luna septembrie anul curent, transmite IPN.

Directorul programului Novateca, Evan Tracz, a declarat că timp de cinci ani, cu ajutorul Fundaţiei Bill&Melinda Gates, USAID, a Ministerului Culturii şi autorităţilor publice locale, sute de biblioteci au devenit platforme de educare. „Cu dezvoltarea tehnologiilor moderne, care vin să răspundă mai multor necesităţi, bibliotecile de astăzi abordează şi asigură mai multe servicii. Bibliotecile publice s-au reactivat, s-au plasat în mijlocul comunităţii şi sunt centre de informaţie şi de noi  oportunităţi”, a spus Evan Tracz.

Ministrul culturii, Monica Babuc, a menţionat că mai mult de 850 de biblioteci publice au aderat la reţeaua Novateca pentru a deveni instituţii moderne, care oferă servicii de înaltă calitate comunităţilor lor. Bibliotecile publice au dat dovadă de o adevărată revoluţie şi pot servi drept exemplu şi pentru bibliotecile din alte state.

Ambasadorul SUA în Republica Moldova, James Pettit, a menţionat că, explorând posibilităţile pe care le oferă tehnologiile moderne, bibliotecile pot deveni o platformă puternică pentru dezvoltare şi cooperare. Bibliotecile publice facilitează accesul tuturor la idei şi informaţii, indiferent de statutul persoanelor. „Programul Novateca reprezinta una dintre cele mai vizibile dovezi ale impactului real şi pozitiv pe care cooperarea noastră o poate avea şi o are asupra vieţii de zi cu zi a moldovenilor din întreaga ţară”, a spus ambasadorul.

Jessica Dorr, vicedirectorul Programului Global Libraries al Fundaţiei Bill&Melinda Gates, a declarat că pe parcursul a 20 de ani fundaţia a oferit ajutor financiar bibliotecilor publice din întreaga lume. „Moldova ar putea servi drept exemplu pentru bibliotecile din toată lumea. În lume există peste 320 de mii de biblioteci publice care ajută oamenii să-şi îmbunătăţească traiul şi cele peste o mie de biblioteci din Moldova ajută la construirea punţilor noi spre comunitate şi o viaţă mai bună”, a spus Jessica Dorr.

În cadrul târgului au fost prezentate cele mai inovatoare şi populare servicii, precum şi iniţiativele lansate de bibliotecile publice din Republica Moldova.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.