A fost selectat procurorul general

Consiliul Superior al Procurorilor a desemnat învingătorul concursului pentru ocuparea funcţiei de procuror general. Este vorba despre actualul procuror general interimar, Eduard Harunjen. Candidatura acestuia urmează să fie prezentată şefului statului care are prerogativa numirii în funcţie a procurorului general, transmite IPN.

În cadrul probei interviului, desfăşurate miercuri, 7 decembrie, Eduard Harunjen a declarat că de-a lungul timpului imaginea Procuraturii a avut de suferit. Uneori acest lucru s-a întâmplat din cauza neprofesionalismului celor activează în domeniu, iar alteori din cauza acţiunilor orchestrate de către cei care figurau în dosarele iniţiate de procurori. Harunjen a menţionat că va depune eforturi ca să asigure independenţa instituţiei şi să nu admită imixtiunile politice.

Eduard Harunjen deţinea actualmente funcţia de prim-adjunct al Procuraturii Generale şi exercită interimatul funcţiei de procuror general din 1 martie anul curent,  după demisia lui Corneliu Gurin.

În total la concursul pentru ocuparea funcţiei de procuror general s-au înscris şase candidaţi – adjuncţii procurorului general Igor Serbinov, Iurii Garaba şi Eduard Harunjen, şeful Procuraturii Anticorupţie, Viorel Morari, procurorul municipiului Chişinău, Igor Popa şi procurorul Ruslan Caşu din cadrul Procuraturii sectorului Ciocana.

Şeful statului poate respinge o singură dată candidatura propusă de CSP, prezentând un refuz motivat. La propunerea repetată, făcută de 2/3 din membrii CSP, preşedintele este obligat să semneze decretul de numire în funcţie a procurorului general. Procurorul general este numit pentru un mandat de şapte ani, fără dreptul de a fi reales.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.