Misiunea de Observare a Alegerilor ENEMO s-a lansat la Chişinău

O misiune a Reţelei Europene a Organizaţiilor de Monitorizare a Alegerilor (ENEMO) va monitoriza procesul electoral la alegerile prezidenţiale din 30 octombrie. ENEMO reprezintă o reţea formată din 23 de organizaţii lidere non-profit, non-partizane şi non-guvernamentale din 18 ţări din Europa Centrală şi de Est şi Asia Centrală, inclusiv trei ţări ale Uniunii Europene.

Într-o conferinţă de presă la IPN, Dritan Taulla, şeful adjunct al Misiunii de Observare, a declarat că ENEMO este o reţea cu o experienţă îndelungată în observarea alegerilor în ţările cu democraţii în tranziţie din Europa Centrală şi de Est şi Asia Centrală. Misiunea din Republica Moldova este a 23-a misiune de observare a alegerilor.

ENEMO urmăreşte să promoveze implicarea organizaţiilor societăţii civile în societăţile cu democraţii în tranziţie şi a altor forme de bază non-democratice de guvernare, în scopul îmbunătăţirii proceselor electorale. Un alt obiectiv este asigurarea unei transparenţe sporite a guvernelor şi a responsabilităţii lor faţă de cetăţeni, precum şi respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului.

Şeful Misiunii, Peter Novotny, a declarat că Misiunea va monitoriza întregul proces electoral din perspectiva respectării standardelor internaţionale pentru alegeri democratice, cadrul legislativ naţional şi angajamentele OSCE. Observatorii vor urmări comportamentul organelor electorale, cadrul juridic cu accent pe egalitatea de gen, dar şi respectarea drepturilor persoanelor cu dizabilităţi. Va fi monitorizat şi procesul de tratare a plângerilor şi căile de atac, precum şi mediul politic general în care vor avea loc alegerile.

Pe lângă observarea directă şi analiza cadrului legislativ, observatorii se vor întâlni cu părţile interesate, inclusiv cu oficiali ai administraţiei electorale, reprezentanţi ai societăţii civile. La fel, vor avea loc întrevederi cu candidaţii la preşedinţie, partidele politice, funcţionari ai instituţiilor de stat relevante, care joacă un rol în procesul electoral şi reprezentanţii presei, pentru a primi o imagine mai cuprinzătoare cu privire la procesul electoral.

Misiunea de Observare a Alegerilor ENEMO urmează să se încheie la începutul lunii decembrie.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.