Persoanele cu dizabilităţi continuă protestele împotriva justiţiei neaccesibile

Partenerii Coaliţiei „Fără Bariere” organizează un nou protest al persoanelor cu dizabilităţi împotriva inaccesibilităţii Judecătoriei sectorului Centru Chişinău. Protestul este anunţat pentru marţi, 28 iunie, la intrarea în judecătorie. Partenerii Coaliţiei „Fără Bariere”, Asociaţia „Motivaţie” din Moldova şi Centrul de Asistenţă Juridică pentru Persoane cu Dizabilităţi luptă din luna februarie cu discriminarea persoanelor cu dizabilităţi în ceea ce priveşte accesul la justiţie, transmite IPN.

Natalia Codrean, specialistă în relaţii cu publicul a Asociaţiei „Motivaţie”, a comunicat că, la sfârşitul anului 2015, partenerii „Coaliţiei Fără Bariere” au înaintat o cerere de chemare în judecată către Primăria Chişinău privind nerespectarea cerinţelor de accesibilitate la reparaţia unui segment de drum de pe str. Grenoble. Litigiul respectiv urma să fie examinat de către Judecătoria Centru, care se află la etajul 3 din clădirea Preturii aceluiaşi sector. La stabilirea locului desfăşurării şedinţelor nu s-a ţinut cont de faptul că acesta nu este accesibil pentru unii reprezentanţi ai reclamanţilor, care sunt persoane cu dizabilităţi. Deşi locul şedinţelor s-a schimbat la parterul Preturii, accesul la şedinţe pentru persoanele în scaun rulant nu a fost asigurat dat fiind că nu există rampă la intrarea în clădire.

Fiindcă nu au avut acces la şedinţe, persoanele cu dizabilităţi au protestat la 8 iunie, în faţa Judecătoriei Centru, împotriva deciziilor judecătoreşti de a organiza şedinţele de judecată în instituţii inaccesibile. Protestatarii, persoane cu dizabilităţi locomotorii şi de vedere, au demonstrat că nu pot intra în clădire. Acea şedinţă de judecată a fost amânată. Următoarea şedinţă de judecată, planificată pentru 28 iunie, este anunţată în aceeaşi sală.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.