Mai multe șanse de a avea copii pentru cuplurile infertile

Persoanele asigurate vor putea beneficia de fertilizare în vitro în cadrul asigurărilor obligatorii de asistenţă medicală. O modificare în acest sens propune Ministerul Sănătății în Legea privind sănătate reproductivă, transmite IPN.

Potrivit datelor ministerului, în Moldova, pe parcursul ultimilor ani, se înregistrează o tendinţă de reducere continuă a ratei fertilităţii, care constituie 1,2-1,3 copii la un cuplu. Este un indicator cu mult sub nivelul necesar de înlocuire a generaţiilor.

Datele Centrului Sănătatea Reproducerii şi Genetică Medicală  relevă că circa 20% de cupluri (aproximativ 140 de mii de cupluri), din numărul total, suferă de o formă sau alta de infertilitate. Din numărul cuplurilor sterile, la circa 2,5% problema infertilităţii poate fi soluţionată doar prin metoda reproducerii umane asistate (fertilizarea in vitro).

Modificarea propusă la articolul 20 din Legea privind sănătatea reproducerii va exclude principiul discriminării  cuplurilor, bazat pe venitul acestora, şi va respecta drepturile contribuabililor în cadrul sistemului asigurărilor obligatorii de asistenţă medicală la servicii de reproducere umană asistată, doar în baza indicaţiilor medicale.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.