Funcţionarii publici vor fi instruiţi într-un proiect finanţat de UE

200 de funcţionari publici vor fi instruiţi de specialişti din Lituania în domeniul  modernizării serviciului public, în corespundere cu practicile europene, în cadrul unui proiect twinning al Uniunii Europene cu o durată de 2 ani şi un buget de 1,2 milioane de euro, transmite IPN.

Proiectul este implementat de către Oficiul Guvernului Lituaniei şi Cancelaria de Stat a Republicii Moldova. Secretarul general adjunct al Cancelariei de Stat, Roman Cazan, a declarat, la ceremonia de lansare a proiectului, că acesta este binevenit şi vine în contextul reformei serviciului public din Republica Moldova, ca parte componentă a reformării administraţiei publice, fiind o reformă inclusă în Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană.

Prioritatea pentru anul curent este implementarea sistemului informaţional „Registrul funcţiilor publice şi funcţionarilor publici” O altă prioritate o constituie desemnarea secretarilor de stat. Până acum, la doar o parte dintre ministere au fost numiţi secretari de stat.

„Reformarea şi modernizarea funcţiei publice a fost condiţionată de necesităţile interne ale serviciului public, de angajamentele politice pe care şi le-a asumat ţara, dar şi de principiile europene de administrare pe care dorim să le implementăm în serviciul public naţional. Adoptarea legislaţiei serviciului public nu este suficientă pentru a avea un management eficient al funcţiei publice. Este mult mai important ca normele legale să fie implementate corect şi uniform, să avem un corp de funcţionari profesionişti”, a mai spus Roman Cazan.

Şeful Secţiei operaţiuni în cadrul Delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău, Aneil Singh, a menţionat că este esenţial ca Republica Moldova să aibă un serviciu public motivat şi profesionist, iar noii angajaţi să se simtă respectaţi şi să fie remuneraţi în baza meritelor. „Proiectul include instruirea în domeniul integrităţii, ceea ce ne va ajuta să combatem corupţia şi să asigurăm principiile nediscriminării şi funcţionarea în baza celor mai bune practici europene. Este important ca funcţiile de secretar de stat să fie ocupate cât mai repede şi să se presteze servicii de calitate înaltă cetăţenilor”, a spus Aneil Singh.

Ambasadorul Lituaniei în Republica Moldova, Rimantas Latakas, a spus că Lituania are cel mai înalt nivel de corespundere a serviciului public din Uniunea Europeană şi este pregătită să împărtăşească din experienţa sa şi Republicii Moldova. Diplomatul lituanian a reiterat sprijinul ţării sale făţă de parcursul european al Republicii Moldova şi şi-a exprimat speranţa că Moldova va valorifica pe deplin posibilităţile oferite de proiectul twinning pentru a schimba în bine serviciul public.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.